Евгени Кънев: България може да започне 2025 г. без държавен бюджет

Финансистът Евгени Кънев изрази скептицизъм относно бюджета за 2025 г., като посочи рисковете от бюджетен дефицит и липсата на реформи

0
27
Евгений Кънев
Евгений Кънев. Снимка: Скрийншот от видео на "Продължаваме промяната"

Финансистът Евгени Кънев изрази своя скептицизъм относно финансовата стабилност на България през 2025 г. Той подчерта, че е много вероятно страната да се сблъска с бюджетен дефицит над 3% и да започне годината без одобрен държавен бюджет.

Липсата на стабилност и необходимост от реформи

Кънев подчерта пред „NOVA“, че основният проблем е липсата на редовно правителство и стабилна парламентарна власт, което създава условия за политически спекулации и повишаване на разходите без реални реформи. Той добави, че увеличението на държавните разходи за различни социални групи и държавни служители представлява сериозна тежест за бюджета. В същото време, важни реформи, като електронното правителство, все още не са реализирани.

Кънев направи критична съпоставка с Кения, която вече има функциониращо електронно правителство, докато България изостава в това отношение.

Социални разходи и политическа отговорност

Финансистът Ивайло Иванов отбеляза, че през 2025 г. се предвижда увеличение с около 760 млн. лева за социални разходи, което допълнително ще натовари бюджета. Кънев от своя страна коментира, че данъчните облекчения са лесни за прилагане, но трудно обратими, като политиците избягват да поемат отговорност за подобни решения поради постоянните изборни цикли.

Проектобюджет и рисковете пред служебния кабинет

Според Кънев служебното правителство ще трябва да внесе проектобюджет за 2025 г. до 31 октомври, само няколко дни след изборите. Този бюджет обаче ще бъде условен и ще отразява вижданията на настоящата администрация, която не е представителна за Народното събрание. Той подчерта, че това е сериозен риск за финансовата стабилност на страната.

Подготовка за еврозоната: Петкова и Джентилони обсъждат финансовата стабилност на България

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments