Земеделците ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325 млн. лева

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов увери, че предвидените 325 млн. лева държавна помощ ще бъдат изплатени на земеделските стопани

1
239
Георги Тахов
Георги Тахов. Снимка: МЗХ

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов потвърди, че земеделските стопани ще получат пълната държавна помощ в размер на 325 млн. лева за второто полугодие на 2024 г. Сумата е предвидена в рамките на споразумението, подписано през февруари 2024 г., за преодоляване на негативното икономическо въздействие от войната в Украйна, съобщиха от МЗХ.

Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделците

На среща с браншови организации от сектор „Земеделие“, министър Тахов уточни, че сумата ще бъде изплатена по схемите за държавни помощи, насочени към подкрепа на ликвидността на земеделски стопани. Тези схеми обхващат земеделци, засегнати от икономическите последствия от руската агресия срещу Украйна, включително производители на зърнени и маслодайни култури.

Бързо разплащане на средствата

Министър Тахов увери, че след одобрението на допълнителните 200 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/ за 2024 г., МЗХ е готово да започне бързо разплащане на средствата веднага след получаването на отговор от Европейската комисия по изпратената нотификация за държавната помощ. Остатъкът от 125 млн. лв. ще бъде изплатен на фермерите до края на ноември.

Финансова подкрепа за устойчивост

Освен това, в рамките на декември, е предвидено разплащането на основното подпомагане на доходите за устойчивост към земеделските стопани. Тези мерки целят да стабилизират финансовото положение на фермерите и да ги подпомогнат в трудни времена.

Решения на УС на ДФЗ

На свое заседание, Управителният съвет на ДФЗ утвърди разпределение на 200 млн. лв. по двете основни схеми за държавна помощ. Средствата са разпределени поравно между схемите за подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, както и за земеделски стопани, засегнати от негативното икономическо въздействие на войната.

Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро /547 632 лева/ на предприятие за целия период на действие на Временната рамка /март 2022 – декември 2024/.

Евгени Кънев: България може да започне 2025 г. без държавен бюджет

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Земеделците ще получат цялата предвидена държавна пом… […]