Шеф Манчев и проф. Найденова обясняват значението на планетарна диета и осъзнато хранене

Разглеждат се ключови въпроси за осъзнатото хранене и връзката му с дълголетието

0
4922
Шеф готвач Иван Манчев и проф. д-р Дарина Найденова
Шеф готвач Иван Манчев и проф. д-р Дарина Найденова. Снимка: Stella Erera

В деветия епизод на образователния видеокаст „Уменията на 21 век“ шеф готвач Иван Манчев и проф. д-р Дарина Найденова – експерт по хранене и диететика, дават ценни съвети за осъзнатото хранене и как то допринася не само за здравето на хората, но и за опазването на планетата.

Осъзнатото хранене – ключът към здраве и дълголетие

Шеф Манчев определя храненето като „тиха тренировка“, която заема 70% от умението на човек да живее здравословно. Според него физическите упражнения сами по себе си не са достатъчни, ако не са съчетани с правилно хранене. Проф. Найденова добавя, че ключът към здравословното хранене е балансът, който може да бъде постигнат чрез консумацията на разнообразни храни от всички хранителни групи.

Планетарната диета – как да се грижим за здравето си и за планетата

Един от основните акценти на епизода е Планетарната диета. Проф. Найденова обяснява, че това е режим на хранене, който комбинира здравословни храни с грижа за планетата. Диетата е близка до средиземноморския режим и е базирана на растителни продукти, зеленчуци, бобови култури и ядки. Тя насърчава намаляването на консумацията на месо и млечни продукти, като предлага баланс между човешките нужди и опазването на природните ресурси.

Значението на осъзнатото хранене за различните възрасти

Шеф Манчев подчертава, че няма универсален хранителен режим, валиден за всички възрасти, но е важно да се познава организмът и неговите нужди. Според него добра закуска, която включва белтък, въглехидрати и мазнини, може да даде необходимата енергия за активен и балансиран ден. Проф. Найденова добавя, че плодовете и зеленчуците са важни за всяка възраст, като съчетава традиционни комбинации като домати, хляб и сирене – лесен и балансиран начин да се набавят необходимите хранителни вещества.

Осъзнатото хранене и образованието

Според шеф Манчев осъзнатото хранене трябва да бъде част от образователната система още от ранна възраст. Той смята, че децата трябва да бъдат учени как да отглеждат храни и да разбират ползите от тях за здравето. Това ще помогне за изграждането на здравословни навици, които да подкрепят балансираното хранене през целия живот.

Какво е орторексия и защо трябва да внимаваме?

Проф. Найденова предупреждава за опасността от крайности в стремежа към здравословно хранене, известна като орторексия – мания за перфектно здравословно хранене. Според нея, тази мания може да доведе до сериозни здравословни проблеми и да влоши качеството на живот. Затова е важно да се консултираме с експерти и да избягваме прекомерната строгост в хранителните навици.

Поддържайте черния дроб здрав с тези храни

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments