Министър Тодоров откри две изложби за чудесата на България в Букурещ

По негово мнение всички страни от балканския регион формират едно голямо световно наследство

0
9
Министър Найден Тодоров откри две изложби
Министър Найден Тодоров откри две изложби. Снимка: МК

„Без памет сме загубени, а културното наследство е онази част от нашата памет, която ни кара да се чувстваме горди.“

Това заяви министърът на културата Найден Тодоров в българското посолство в Букурещ, където снощи заедно с министъра на туризма Евтим Милошев откриха изложбите „Бранд България – страна на чудесата“ и „България от птичи поглед“.

„Проблемите на съвремието се дължат на това, че забравяме миналото. Забравяме чудесата на нашето минало, които би трябвало да ни карат да се чувстваме горди и да се борим за оцеляването на нашата цивилизация. Без минало нямаме бъдеще“, категоричен бе министър Тодоров.

По негово мнение всички страни от балканския регион формират едно голямо световно наследство и затова е важно всички държави от Балканите да покажат своето наследство догодина в София, когато страната ни ще бъде домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Министър Тодоров покани гостите на двете изложби да посетят на живо България, за да видят повече от чудесата на България.

Изложбите съпътстват годишната Среща на върха на организацията „Европа Ностра“ в Букурещ под патронажа на румънския президент Клаус Йоханис. Специални гости на събитието в българското посолство бяха Пийт Яспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра“, както и представители на организацията от различни държави. На откриването на изложбите присъстваха още представители на правителството в Румъния, председателят на Общество „Културно наследство“ Славка Бозукова, депутатът от българското национално малцинство в румънския парламент Георги Наков, както и представители на други дипломатически мисии в Букурещ.

Специално за откриването на изложбите сградата на посолството беше осветена в цветовете на българския трибагреник, а събитието бе съпроводено от кратка фолклорна програма, изпълнена от състав „Кукери“ от Русе.

Организатори на проявата са Общество „Културно наследство“, което е българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“, както и посолството на България в Румъния.

МО не откри дупки в оградата на границата с Турция след огледа с хеликоптер

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments