Доналд Тръмп нарича изборите в САЩ „най-важният ден в историята на Израел“

Той произнесе реч по време на събитие, посветено на годишнината от нападението на „Хамас“ срещу Израел

0
26
Доналд Тръмп
Снимка: Pixabay

Бившия лидер на САЩ Доналд Тръмп, който произнесе реч по време на събитие, посветено на годишнината от нападението на „Хамас“ срещу Израел, заяви вчера, че друго предстоящо събитие – неговото собствено преизбиране или поражение през ноември ще отбележи „най-важния ден в историята на Израел“, предаде „Politico“.

„Вярвам, че всички вие искате да знаете истината. Мисля, че и вие вярвате в това. Ако не спечелим тези избори, ще има огромни последици за всичко,“, заяви Тръмп, подкрепен от силни аплодисменти, като определи евентуалната победа на Камала Харис през 2024 г. като екзистенциална заплаха за Израел.

Коментарите на бившия президент в неговия голф клуб в Маями бяха отправени, след като той и опонентката му от Демократическата партия, вицепрезидентът Камала Харис, присъстваха на възпоменателни церемонии в памет на жертвите на най-смъртоносната атака срещу евреи след Холокоста. Тръмп отново обвини остро администрацията на демократите, без доказателства, за зверствата, случили се преди една година.

„Атаката от 7 октомври никога нямаше да се случи, ако аз бях президент. Последните две години доказаха, че слабостта поражда само насилие и война,“, сподели разпалено Тръмп.

Атентатите, при които загинаха 1200 души, предизвикаха кървав конфликт в региона и огромна вълна от прояви на антисемитизъм в световен мащаб, които се превърнаха в основен фокус и на двете предизборни кампании в надпреварата за президентския пост. В своя реч, отправена вчера във Военноморската обсерватория, Камала Харис нарече атаките „чисто зло“ и призова света никога да не забравя случилото се. Тя, в компанията на Дъг Емхоф, първият еврейски партньор на президент или вицепрезидент, засадиха церемониално дърво от нар, по техни думи, за да напомня на бъдещите вицепрезиденти да не изоставят целта за мир, достойнство и сигурност за всички. По-късно вечерта Тръмп също се обърна към тълпа от подкрепящи го еврейски лидери в своя голф клуб и определи 7 октомври като „един от най-мрачните часове в цялата човешка история“.

„Преди една година на днешния ден всеки цивилизован човек беше изпълнен с шок, ужас и скръб от новината за едно зло, което е толкова абсолютно, че никой не е виждал нещо подобно. Изглеждаше така, сякаш портите на Ада са се отворили и са отприщили ужасите си пред света,“, заяви бившият президент.

Тръмп твърди, че антиеврейската омраза се е завърнала дори в САЩ и може да се види ясно в редиците на Демократическата партия. Той изтъкна, че Републиканската партия „не е заразена от тази ужасна болест и няма да бъде“, докато самият той е начело, въпреки че подкрепеният от него кандидат за губернатор на Северна Каролина Марк Робинсън в момента е въвлечен в скандал, отчасти заради предполагаеми антисемитски коментари.

Според информация от Белия дом вчера Джо Байдън е разговарял с израелския президент Исаак Херцог, а двамата с Джил Байдън са били домакини на възпоменателна служба. Тръмп и неговият кандидат за вицепрезидент, сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, периодично отправят остри критики по отношение на реакцията на Байдън и Харис на атаката от 7 октомври. Вчера Ванс говори по време на възпоменателния митинг във Вашингтон, където предложи подкрепата си за Израел и обяви за „позорно“ отношението на администрацията на Байдън към заложниците.

„Ние се обединяваме, за да кажем, че това шокиращо и ужасно нападение срещу еврейския народ не трябва никога, никога да се повтаря,“, призова още Ванс.

Днес изтича важен срок за организацията на изборите

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments