Напрежението ескалира: Жители на село Ралево живеят в страх от цигански тормоз

Местен жител твърди, че е жертва на заплахи от страна на циганска хайка и нейния тартор, а институциите не взимат мерки

1
86
Тормоз в село Ралево
Колаж: Искра.бг

Жители на плевенското село Ралево се оплакват от непрестанен и ескалиращ тормоз, изразяващ в нарушаване на закона, опасни гонки, вербални и онлайн заплахи, както нанасяне на материални щети. Зад всичко това по думите им стои циганска група в селото, водена от тартора Михаил Маринов

През последните дни във Facebook групата на селото се появиха поредица от публикации за ескалация на напрежението. Всичко започва в края на миналия месец, когато местен жител шофира автомобила си в посока Плевен и вижда няколко тунинговани автомобила, които въртят гуми в центъра на селото. По това време се извършва една от въпросните гонки с въртене на гуми и дрифтиране, които са характерни за циганската група. Според публикация във Facebook случаят е можел да доведе до тежка катастрофа с фатален инцидент. Потърпевшият твърди, че е бил с предимство, а към него се е задал автомобила на Михаил Маринов, който е тръгнал за него като за челен удар. 

„Аз подадох звуков сигнал и избегнах катастрофата.  На него явно не му е станало много хубаво и реши да ме гони. Видях го, че прави някакви обръщания с въртене на гуми, след което изчезна“.

Счупени стъкла на къща в село Ралево
Счупени стъкла на къща в село Ралево. Снимка: Facebook

Конфликтът за жалост не свърша дотук, като още същата вечер Маринов решил да си отмъсти. Около 23:00 часа вечерта той отишъл пред дома на същия мъж и заедно със свои приятели опитал да разбие входната врата. Когато натрапниците чули, че в къщата има хора и прозорецът се отваря, те избягали. Преди това са успели да хвърлят камъни и да счупят стъклата на входната врата. Част от действията им са заснети на видео.

За това е подаден сигнал на телефон 112, а полицаите са описали всички събития. По всичко изглежда, че това по никакъв начин не е сплашило Маринов и неговата хайка, тъй като на същия ден около 18:00 часа, те отново спрели пред къщата на мъжа и излезли, въоръжени с бухалки и ножове. Те също така са крещели заплахи, че ще го убият и няма да му позволят да живее в селото. За щастие до нападение не се е стигнало, но единствената причина за това е, че на случката са станали свидетели случайни минувачи, както и самият кмет на селото. За същия местните твърдят, че е в близки отношения с Маринов. 

Кмет Асен Гетов
Асен Гетов. Снимка: Facebook, личен профил

На 5 октомври групата отново се е озовала пред същата къща, но този път мъжът не си е бил у дома. Tова е заснето от охранителна камера, като на записа се вижда как пред къщата минава автомобил, който започва да свири с продължително клаксона. От колата отново излязъл Маринов, който започнал да тропа по вратата и отново отправял заплахи. 

Местните жители настояват за компетентните органи да вземат някакви мерки и агресивната група и нейният тартор да бъдат наказани. Според тях напрежението ескалира и съвсем скоро може да се случи по-сериозен инцидент, който този път да не се размине само с материални щети. В момента циганското население в селото е малцинство, но според местните то е много по-агресивно. Голяма част от тях в миналото са се занимавали с кражби и други престъпления или се издържат от помощи, които получават след няколко месеца гурбет в чужбина. Поради тази причина те не работят, разполагат с много свободно време, през което често се събират в центъра на селото, слушат увеличена до краен предел турска и циганска музика, въртят гуми и правят гонки с висока скорост, с което нарушават закона и застрашават живота най-вече на децата. 

Жители на село Ралево: Цигански тартор и хайката му тормозят всички, а никой не взима мерки

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Анонимен
Анонимен
1 час по-рано

В село Бели извор, област Враца, има подобна шайка, която притеснява мирните жители на селото. Но никога органите на реда не предприемат адекватни мерки, за да спре действията им. Според мен жителите сами трябва да се изправят срещу тях, да се обединят и да видим дали няма да спрат.