Експерт: Ваучерите за храна могат да доведат до дисбаланс на пазара на дребно

Увеличените разходи за електронни ваучери натоварват търговците и могат да доведат до повишение на цените или отказ от системата

1
38
Магазин
Магазин. Снимка: Pixabay

Ваучерите за храна, които са се наложили като популярен инструмент за стимулиране на покупателната способност, могат да създадат дисбаланс на пазара на дребно, предупреждава Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия. В интервю пред „БНР“ той посочва, че разходите за тези ваучери вместо да намаляват, се увеличават, което води до потенциални негативни ефекти за търговците и крайните потребители.

Увеличените разходи за електронни ваучери

Основният проблем се появява при електронните ваучери за храна. Въпреки очакванията, че дигитализацията на системата ще доведе до по-ниски разходи, таксите са се увеличили. Николай Вълканов обяснява, че към стандартните такси за обработка и издаване на ваучери сега се добавят и банкови такси от 0.7%, които допълнително натоварват търговците.

„За една компания, която трябва да поеме тези разходи, това означава, че или се отказвате от този паричен поток и той се насочва към други магазини, или го приемате, но по-някакъв начин трябва да компенсирате. Това може да доведе до увеличаване на цените“, посочва Вълканов.

Възможни последици за пазара на дребно

Увеличаването на таксите за електронни ваучери може да има няколко негативни ефекта. Първо, това може да принуди част от търговците да се откажат от ваучерната система, ако тя стане икономически неизгодна за тях. Второ, за да компенсират нарастващите разходи, търговците могат да бъдат принудени да повишат цените, което би се отразило на потребителите.

„Ако ваучерите продължат да увеличават своето значение на пазара, а разходите за тях продължат да нарастват, може да се обезсмисли самият инструмент“, предупреждава Вълканов.

Растящо значение на ваучерите за храна

Независимо от предизвикателствата, делът на ваучерите за храна като разплащателен метод продължава да расте. През последните пет години обемът на ваучерите се е увеличил четири пъти, а тенденцията за бъдещо увеличение е налице. Този ръст е съпътстван и от нарастващи сигнали от търговците за проблеми, свързани с таксите и управлението на ваучерите, посочва Вълканов.

Недостигът на кадри в модерната търговия

Освен въпроса с ваучерите Вълканов коментира и проблема с недостига на служители в сектора на модерната търговия. Той отбелязва, че макар заплащането да се е увеличило, проблемът с намирането на квалифицирани кадри остава актуален.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments