Людмила Петкова участва в ЕКОФИН: Одобрени са плановете на Литва и Португалия

Обсъдени бяха плановете за възстановяване на Литва и Португалия, както и финансовите последици от войната в Украйна

0
16
Людмила Петкова
Людмила Петкова. Снимка: МФ

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова взе участие в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, което се проведе в Люксембург. На срещата, министрите обсъдиха редица ключови теми, включително Механизма за възстановяване и устойчивост и одобрението на изменените планове за възстановяване на Литва и Португалия.

Людмила Петкова
Людмила Петкова. Снимка: МФ

Една от основните дискусии беше посветена на финансовите и икономическите последствия от руската агресия срещу Украйна. Министрите приветстваха предложенията за съвместно финансово участие на държавите членки на Г-7 и ЕС, което ще гарантира справедливо споделяне на риска и носене на обща политическа отговорност.

Людмила Петкова изрази подкрепата на България за пакета и подчерта значението на гъвкавостта в структурата на бъдещите заеми за Украйна, така че те да бъдат насочени към най-неотложните нужди на страната, независимо дали са свързани с отбраната или възстановяването на стратегически сектори.

Министрите също така обсъдиха поуките от Европейския семестър за 2024 г., натрупания опит и предстоящите предизвикателства. Съветът одобри мандата на ЕС за предстоящите срещи на Г-20 на 23-24 октомври и за Годишните срещи на Международния валутен фонд, както и заключенията на Съвета преди Конференцията на ООН за борба с климатичните промени, която ще се проведе през ноември 2024 г.

Експерт: Ваучерите за храна могат да доведат до дисбаланс на пазара на дребно

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments