Все повече българи започват работа преди да навършат 18 години

Най-много разрешения за работа на непълнолетни са издадени в Бургас, Варна, София, Пловдив

0
22
Сервитьорка на работа на плажен бар
Илюстративна снимка

За значителен ръст в издадените разрешения за наемане на работа на непълнолетни съобщават от Главната инспекция по труда  през 2024 година. От данните става ясно, че от началото на годината до момента са издадени над 15 100 разрешителни, което е с близо 1900 повече в сравнение с миналата година.

Младите хора на възраст между 16 и 18 години най-често намират заетост в секторите на хотелиерството, ресторантьорството и търговията, сочат данните. В подкрепа на тяхната информираност и защита, инспекторите по труда провеждат разяснителна кампания, която до момента е обхванала над 40 училища в страната.

Според българското законодателство, минималната възраст за започване на работа е 16 години. Изключения се правят само за талантливи деца, ангажирани в сфери като кино, театър или музика. Най-много разрешения за работа на непълнолетни са издадени в Бургас, Варна, София, Пловдив и други големи градове.

Важно е да се отбележи, че наемането на непълнолетни без съответните разрешителни е престъпление и при установени нарушения се уведомява прокуратурата.

Трудовият кодекс осигурява специална закрила за младите работници. Непълнолетните работят при облекчен режим – с 35-часова работна седмица и 7-часов работен ден. Те имат право на минимално възнаграждение, равняващо се на националната минимална заплата, въпреки съкратеното им работно време.

Забранено е полагането на нощен и извънреден труд за непълнолетни. Освен това, преди постъпване на работа, те преминават медицински преглед, който удостоверява тяхната пригодност за съответната позиция.

Всеки работодател е задължен да предостави писмен трудов договор, копие от уведомлението за регистрация в НАП и длъжностна характеристика на всеки новоназначен работник, независимо от неговата възраст.

Финансова подкрепа за хората с увреждания: Как да кандидатствате чрез АХУ?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments