България предлага за ЮНЕСКО най-стария солодобивен и градски център в Европа

Провадия-Солницата ще се бори за световно признание

1
10
Провадия-Солница
Провадия-Солница. Снимка: Президентство

Вицепрезидентът Илияна Йотова предложи Провадия-Солницата, най-старият солодобивен и градски център в Европа, да бъде включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Това предложение беше направено по време на нейното посещение на обекта, по покана на акад. проф. Васил Николов, ръководител на археологическите проучвания в района, които продължават повече от 20 години.

През юни Йотова участва в откриването на изложбата „Повелителите на солта: Провадия-Солницата (5600 – 4350 г. пр. Хр.)“, която представя над 530 находки, открити в древния солодобивен комплекс.

„Солниците трябва да се видят на място, за да се усети мащабът на тази древна цивилизация, съществувала преди 7 хиляди години“, заяви вицепрезидентът пред журналисти. Тя също така сподели за неотдавнашната си среща с генералния директор на ЮНЕСКО, Одри Азуле, в Париж, където обсъдили предстоящото през 2025 г. домакинство на България на 47-ата сесия на Комитета за културно наследство.

„Това е голяма възможност за България, но преди да се борим за международно признание, трябва да въведем ред в управлението на българската култура“, подчерта Йотова, изразявайки загриженост за нестабилността в Министерството на културата и необходимостта от дългосрочна политика за опазване на културно-историческото наследство на страната.

Все повече българи започват работа преди да навършат 18 години

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] България предлага за ЮНЕСКО най-старият солодобивен и … […]