Парична гаранция за двама обвиняеми в схема за източване на театри

Двама от обвинените за източване на средства от театрите в Разград и Смолян бяха освободени под гаранция

0
26
Евро, пари
Евро, пари. Снимка: Pixabay

Съдът в Пловдив освободи под парична гаранция двама от обвиняемите по делото за схемата за източване на театри в Разград и Смолян. Петко Писков, 40-годишен програмист и собственик на софтуерна фирма, е освободен срещу гаранция от 15 000 лева. Атанас Георгиев, обвинен в наемане на фиктивни работници, излиза под гаранция от 10 000 лева. Междувременно, бившият директор на разградския театър Левон Манукян все още не е платил наложената му гаранция от 50 000 лева.

Според прокурора Виктор Янков „има реална опасност Петко Писков да извърши ново престъпление, като въздейства върху свидетели“.

Щетите възлизат на милион и половина

Предварителните изчисления показват, че щетата за бюджета на Министерството на културата възлиза на около 1,5 милиона лева. Схемата е функционирала чрез фиктивни назначения на работници в театрите в Разград и Смолян. Остава неясно кой е получил източените средства, но обвиненията срещу Писков се базират на разработения от него софтуер за генериране на документи, който е използван от директорите на театрите.

„Петко Писков няма правомощия да назначава хора. Той само е създал софтуера, който някой друг е използвал“, подчерта адвокатът му Славейко Серафимов.

Ролята на Петко Писков в схемата

Съдът признава, че Петко Писков има чисто съдебно минало и ролята му в схемата е била ограничена до разработване на софтуерен продукт. Софтуерът е използван от директорите на театрите за създаване на документи, свързани с фиктивните назначения. Въпреки това, прокуратурата смята, че има риск Писков да повлияе на разследването.

„Директорите на театрите в Разград и Смолян са определяли възнагражденията и допълнителното материално стимулиране на фиктивните работници. Петко Писков е само създател на софтуера“, се посочва в мотивите на съда.

Тази схема за източване на театри поставя под въпрос прозрачността в управлението на културните институции. Въпреки че Писков е освободен под гаранция, разследването продължава, за да се установи кой е получавал източените средства.

Людмила Петкова участва в ЕКОФИН: Одобрени са плановете на Литва и Португалия

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments