България стартира процеса по замяна на системите за противовъздушна отбрана с IRIS-T SLM комплекси

Допълнително споразумение между България и Германия подписано за доставка на модерни системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM

0
53
Споразумение между България и Германия
Споразумение между България и Германия. Снимка: МО

Подписано беше допълнително споразумение към договора между Министерството на отбраната на Федерална република Германия и компанията производител на IRIS-T SLM системи – „Диел Дифенс“, с което се дава старт на процеса по замяна на системите за противовъздушна отбрана на Българската армия. Документът е част от Програмното споразумение, подписано на 6 септември, между министрите на отбраната на България и Германия.

Съвместна покупка по европейската инициатива „Щит на европейското небе“
Подписаното допълнително споразумение е свързано с Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. Инициативата има за цел модернизацията на противовъздушните сили на страните членки на Европейския съюз, като България се включва с покупката на модерните IRIS-T SLM комплекси.

Процес на модернизация

Процесът на замяна на остарелите системи с новите зенитно-ракетни комплекси IRIS-T започва в съответствие с Проекта за инвестиционен разход, одобрен от Народното събрание на България. Тези комплекси ще осигурят по-добра защита на въздушното пространство и ще повишат оперативната съвместимост на българските Военновъздушни сили с партньорите от НАТО.

С подписването на допълнителното споразумение България прави важна стъпка към модернизацията на своите системи за противовъздушна отбрана. Със закупуването на IRIS-T SLM комплексите, страната ще подобри защитата на въздушното си пространство и ще затвърди партньорството си в рамките на европейските и натовски инициативи.

Доналд Тръмп нарича изборите в САЩ „най-важният ден в историята на Израел“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments