Владимир Малинов: Диверсификацията чрез терминала в Александруполис е стратегическа за региона и Украйна

Енергийният министър Владимир Малинов участва в семинар на Европейската комисия, където обсъди значението на диверсификацията на енергийните доставки и ролята на България

0
20
Владимир Малинов
Владимир Малинов. Снимка: МЕ

Енергийният министър Владимир Малинов подчерта стратегическото значение на диверсификацията на енергийните доставки чрез терминала за втечнен природен газ в Александруполис. На семинара „REPowerEU Diversification Workshop“, организиран в Атина от Европейската комисия, той заяви, че визионерското решение за участие в терминала вече доказва своята ефективност, като укрепва конкурентоспособността на Гърция, България и целия регион. Малинов също подчерта, че този проект може да играе важна роля за бъдещото стабилизиране на Украйна.

Владимир Малинов
Владимир Малинов. Снимка: МЕ

Развитие на инфраструктурата за енергийна сигурност

Министър Малинов акцентира върху необходимостта от изграждането на инфраструктура за пренос на природен газ от алтернативни източници. В този контекст той посочи, че българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ работи активно върху проекти като увеличаването на капацитета за пренос между България и Гърция, което е част от инициативата за Вертикален газов коридор. Освен това, се планира и разширяване на свързаността с Румъния, което ще даде възможност за достигане до пазарите на Молдова, Украйна и Централна Европа, след прекратяването на транзита на руски газ през Украйна през 2025 г.

Енергийната сигурност и стабилност в региона

По време на дискусията, помощник-държавният секретар на САЩ Джефри Паят изрази надежда, че всички държави в региона ще бъдат толкова активни в развитието на Вертикалния газов коридор, колкото е България. Министър Малинов също отбеляза, че разширението на подземното газово хранилище в Чирен ще даде допълнителна сигурност на пазара, позволявайки съхранение на необходимите количества природен газ за региона.

Регионално сътрудничество за стабилност на енергийните пазари

В рамките на визитата си в Атина, Малинов проведе среща със своя колега, гръцкия министър на енергетиката Теодорос Скилакакис, където обсъдиха високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа. Двамата министри разгледаха общите инициативи на България, Гърция и Румъния за справяне с този проблем, който засяга енергийната сигурност в региона.

Изводи и перспективи

Участието на България в стратегически проекти за диверсификация на енергийните доставки укрепва не само националната енергийна сигурност, но също така оказва влияние върху стабилността на региона и дори върху възможността за бъдещо стабилизиране на Украйна. Тези усилия се разглеждат като ключов фактор за осигуряване на енергийната независимост и устойчивост на региона.

Румен Радев ще проведе среща за подготовката и честността на изборите

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments