Президентът: Институциите трябва да осъзнаят отговорността си пред обществото за ефективна борба с купения и корпоративен вот!

Справедливостта в демократичното общество изисква еднакъв подход на правоохранителните органи към всички престъпили закона, а не само към избрани, заяви държавният глава

3
15
Румен Радев в Бургас
Румен Радев. Снимка: Искра.бг

„Първостепенен приоритет на сегашното правителство следва да бъде борбата с купения и корпоративен вот и именно по резултатите от нея ние ще съдим за цялостната работа на кабинета.“

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за срещата, която свиква днес с отговорните институции във връзка с подготовката на предстоящите избори за Народно събрание.

Държавният глава посочи, че отново в навечерието на изборите обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот, дори се появяват и конкретни имена, което е и причината да инициира срещата. Президентът посочи, че фокусът ще бъде поставен върху гарантирането на честността на вота.

„Важно е обществото ни да разбере наистина дали институциите осъзнават своята отговорност пред него и ще демонстрират ефективност, така че най-сетне силно да се ограничи купеният и корпоративен вот, за да не може повече това порочно явления да изкривява гласа на българите, съответно да вкарва представители в парламента и така да не се отразява волята на хората“, допълни Румен Радев.

В отговор на въпрос държавният глава заяви, че правоохранителните и правораздавателните органи трябва да покажат еднакъв подход към всички, нарушили законовите правила във връзка с вота.

„Най-важното за едно общество, за да покаже, че е демократично, е справедливостта. А справедливостта означава преди всичко еднакъв подход от правоохранителните органи към всички, престъпили закона, а не само към избрани“, заяви Румен Радев.

„Най-важното в момента е да се осигури честност на вота, така че гражданите да получат увереност да се върнат към урните, защото те в момента те се отблъскват“, заяви президентът, попитан кога смята, че „трябва да включи в политическата игра“.

Държавният глава посочи, че този въпрос се задава непрекъснато, но няма никакво отношение към настоящите избори.

Жители на село Ралево: Цигански тартор и хайката му тормозят всички, а никой не взима мерки

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Президентът: Институциите трябва да осъзнаят отговорн… […]

trackback

[…] Президентът: Институциите трябва да осъзнаят отговорн… […]

trackback

[…] Президентът: Институциите трябва да осъзнаят отговорн… […]