АПИ: Шофьорите да започнат подготовката на автомобилите за зимата още сега!

Зимното поддържане се очаква да стартира между 1 и 15 ноември

0
11
Път, сняг, зима
Път, сняг, зима. Снимка: Искра.бг

27-те областни пътни управления в България вече са изготвили плановете за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа за сезон 2024/2025. Те са предадени за преглед в Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, като след одобрение ще бъдат предоставени на пътноподдържащите фирми. Те ще разработят конкретни оперативни планове, включващи необходимия брой снегопочистващи машини и материали като сол, пясък, луга и калциев двухлорид.

На базата на анализ на трафика по пътищата, пътните управления ще прилагат зимното поддържане с приоритет върху най-натоварените участъци – автомагистрали, основни първокласни и второкласни пътища, както и проходи, свързващи Северна и Южна България.

Зимното поддържане се очаква да стартира между 1 и 15 ноември, в зависимост от метеорологичните условия. Ако температурите спаднат значително, особено във високопланинските райони, поддържането може да започне по-рано. Целта е да се осигури максимално бърза реакция при снеговалеж и ниски температури, за да се гарантира безопасността и проходимостта на пътищата.

АПИ разполага с бюджет от около 100 млн. лева за поддържане на близо 20 000 км пътища през зимния сезон, от ноември до април.

Агенцията апелира шофьорите да подготвят автомобилите си за зимни условия още сега и да следят за тяхното техническо състояние, за да не се създават затруднения на пътя. Неподготвените превозни средства могат да блокират движението и да затруднят работата на снегопочистващата техника.

През ноември ще се проведат и традиционните регионални срещи за подготовка за зимния сезон, на които ще присъстват представители на институции като Пътна полиция, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и ИА „Автомобилна администрация“.

Българите искат по-добри пътища, а не само камери и глоби

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments