Фон дер Лайен атакува подкрепата на Орбан за Русия в пламенна реч пред ЕП

В миналото парламентът е критикувал фон дер Лайен за това, че е твърде мека, когато разглежда въпросите, свързани с върховенството на закона и правата на човека в Унгария

0
24
Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен. Снимка: Wikimedia Commons

В сряда Урсула фон дер Лайен нападна унгарския министър-председател Виктор Орбан след речта му пред Европейския парламент за това, че се е присламчил към Владимир Путин, позволил е външна намеса от страна на Русия и Китай и е подвел унгарския народ, предава „Politico“.

„Искам да ги попитам“, каза тя, докато гледаше директно към Орбан:

„Биха ли обвинили някога унгарците за съветската инвазия през 1956 г.? Или чехите и словаците за съветските репресии през 1968 г.? Или литовците за съветските репресии през 1991 г.?“

Риторичните въпроси бяха посрещнати с аплодисменти от проевропейските политически групи. В миналото парламентът е критикувал фон дер Лайен за това, че е твърде мека, когато разглежда въпросите, свързани с върховенството на закона и правата на човека в Унгария.

Нейното опровержение на политиките на Орбан идва седмици преди екипът от 26 европейски комисари да се яви пред Парламента за подпис – а тя се нуждае от подкрепата на евродепутатите за втория си мандат. В последното си обръщение, с необичайно силни думи, фон дер Лайен нарече унгарския министър-председател за това, че се гушка с Путин.

В началото на шестте месеца, през които Унгария ръководеше председателството на Съвета на ЕС, Орбан отиде на самопровъзгласени „мирни мисии“ в Киев, Москва, Пекин и Вашингтон и без разрешение твърдеше, че представлява ЕС.

„Все още има хора, които обвиняват за тази война не нашественика, а нашественика. Не на жаждата за власт на Путин, а на жаждата за свобода на Украйна“, добави фон дер Лайен в сряда.

След коментарите на лидерите на политическите групи в Парламента, на шокирания Орбан беше дадена възможност да отговори и той заяви, че е изненадан от това, което е казал президентът.  Освен това допълни:

„Умишлено не повдигнах въпроса за нашите различия, защото като председателство на Съвета ние работим от името на Европа. Не е редно да говорим за тези различия в мненията, когато тук става въпрос за председателството.“

Петер Магяр, бивш вътрешен човек на Фидес, който сега е основен опонент на Орбан, също се изправи срещу премиера по време на дебата. Партията на Магяр Tisza се представя добре в социологическите проучвания.

Орбан добави, че Комисията се е превърнала в „политическо оръжие“, вместо да бъде неутрална и да се съсредоточи върху защитата на договорите на ЕС.

Фон дер Лайен засегна и други въпроси, които е имала с унгарския премиер. По отношение на конкурентоспособността – темата, по която Фон дер Лайен и Орбан са съгласни, че ЕС се нуждае от големи инвестиции, председателят на Комисията заяви, че въпреки усилията на ЕС да стимулира единния пазар, има „едно правителство, което се движи в точно обратната посока, отдалечавайки се от единния пазар“. Няма награди за отгатване на това за кого говори тя. Тя добави:

„Как може едно правителство да привлича повече европейски инвестиции, ако в същото време дискриминира европейските компании, като ги облага с по-високи данъци от останалите?“

Фон дер Лайен завърши атаката си срещу Орбан, като се спря на миграцията – гореща политическа тема и отдавнашна опорна точка на унгарския премиер, който ден по-рано на пресконференция заяви, че страната му е една от малкото, които се борят да не допуснат мигранти без документи в Европейския съюз.

„Чух думите Ви – продължи фон дер Лайен, – казахте, че Унгария защитава границите и че в Унгария се затварят престъпници. Как това се съчетава с факта, че миналата година властите освободиха от затвора осъдени трафиканти и контрабандисти, преди да изтече срокът им?“

Тя използва възможността да разкритикува допълнително неотдавнашното решение на Унгария да разреши на китайската полиция да патрулира на територията на страната, както и облекчаването на визовите изисквания за руски граждани това лято, което тя нарече „риск за сигурността“ за всички страни от ЕС.

„Това не е защита на суверенитета на Европа, това е задна врата за чужда намеса“, заяви фон дер Лайен.

Фон дер Лайен обаче смекчи ударите си, като завърши речта си с призив към унгарския народ. Тя бе категорична:

„Ние сме едно семейство. Вашата история е нашата история. Вашето бъдеще е нашето бъдеще. Десет милиона унгарци са 10 милиона основателни причини да продължим да формираме бъдещето си заедно.“

Израелските удари променят баланса на силите в Близкия изток с подкрепата на САЩ

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments