Проф. Демис Хасабис получи Нобелова награда за химия

Той е съосновател на компанията за изкуствен интелект, която се превърна в Google DeepMind

0
16
Нобелова награда
Нобелова награда. Снимка: Wikimedia Commons

Британският компютърен учен професор Демис Хасабис получи част от Нобеловата награда за химия за „революционната“ си работа върху протеините – градивните елементи на живота, съобщава „BBC“.

48-годишният професор Хасабис е съосновател на компанията за изкуствен интелект, която се превърна в Google DeepMind. 39-годишният професор Джон Джъмпър, който работи заедно с професор Хасабис по този пробив, си поделя наградата заедно с 60-годишния професор Дейвид Бейкър от САЩ.

Протеините са градивните елементи на живота и се намират във всяка клетка на човешкото тяло. По-доброто разбиране на протеините е довело до огромни пробиви в медицината. То се използва за решаване на проблема с антибиотичната резистентност и за изобразяване на ензими, които могат да разграждат пластмаси.

Професор Хасабис и професор Джъмпър използват изкуствен интелект, за да предскажат структурите на почти всички известни протеини и създават инструмент, наречен AlphaFold2.

Протеините се състоят от вериги от градивни елементи, наречени аминокиселини, които се сгъват в уникална форма. Учените дълго време се бореха да предскажат формата на всеки от милионите протеини, но тази структура определя какво прави той в човешкото тяло. Разбирането на структурата е от решаващо значение, за да се знае как да се насочим към протеина и да променим поведението му, което е от решаващо значение в медицината.

Нобеловият комитет нарече AlphaFold2 „пълна революция“, а инструментът вече се използва за 200 млн. белтъка по света.

Преди двойката да започне да работи по проблема, е била разработена само малка част от структурите на протеините. Тандемът получи половината от Нобеловата награда. Другата половина беше присъдена на професор Бейкър за това, което комитетът нарече „почти невъзможен подвиг“ – изграждането на нови протеини.

През 2003 г. професор Бейкър използва аминокиселини, за да проектира нов белтък, с което отваря вратата към създаването на нови белтъци, използвани във фармацевтиката, ваксините и други средства.  Той също използва компютърен софтуер за предсказване на протеинови структури, като през 90-те години на миналия век разработва програмата Rosette.

Професор Бейкър, който работи във Вашингтонския университет в Сиатъл, заяви пред комисията малко след обявяването, че е „много развълнуван и много почетен“.

„Стоях на раменете на гиганти“, каза той, когато го попитаха как е разгадал кода за създаване на протеини. Освент това той разказа, че е спял, когато телефонът е звъннал, а когато е било изготвено съобщението, съпругата му „започнала да крещи много силно“.

Съобщението беше направено от Кралската шведска академия на науките на пресконференция в Стокхолм, Швеция. Победителите си поделят награден фонд на стойност 11 млн. шведски крони (810 000 паунда). Професор Бейкър ще получи половината от наградата, а останалата половина ще получат професор Хасабис и професор Джъмпер.

Кой е Демис Хасабис?

Професор Хасабис е израснал в Лондон с родители кипърски гърци и сингапурци.

Той е бил дете-чудо в шахмата и е достигнал майсторски стандарт на 13-годишна възраст. Завършва матурите си на 16-годишна възраст и е помолен от университета в Кеймбридж да прекъсне обучението си поради младата си възраст.

Преди и след като завършва компютърни науки, той работи в областта на дизайна на компютърни игри, като печели множество награди. След това завършва докторантура в University College London, а после работи в няколко университета в САЩ.

През 2010 г. е съосновател на компанията за машинно обучение DeepMind, която през 2014 г. е закупена от Google. Тя има за цел да използва неврологията с машинното обучение, за да създаде мощни алгоритми, които могат да се прилагат за редица проблеми.

Работата на проф. Демис Хасабис е отличена с множество награди, сред които сега е и Нобеловата награда за химия.

Токсичната тайна на водорода тревожи жителите на град в Северна Франция

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments