САЩ заплашва Google с разпадане

Правителството я обвинява, че причинява „вредни последици“ на американците

0
23
Google
Google. Снимка: Архив

Правителството на САЩ обмисля да поиска разпадането на най-голямата търсачка в света Google, която обвинява, че причинява „вредни последици“ на американците, съобщава „BBC“.

Министерството на правосъдието на САЩ обмисля т.нар. средства за правна защита след знаково съдебно решение от август, което установи, че Google незаконно смазва конкуренцията си в областта на онлайн търсенето. Ако Министерството на правосъдието пристъпи към предложените мерки – и те бъдат приети от съдията по делото – това ще представлява вероятно най-голямата регулаторна намеса в историята на големите технологии.

Google отвърна твърдо на предложенията, определяйки ги като „радикални“ и „мащабни“ и твърдейки, че те „рискуват да навредят на потребителите, бизнеса и разработчиците“. Google се превърна в търсачка за почти всички потребители на интернет в света, като на нея се падат около 90% от всички онлайн търсения.

Министерството на правосъдието обвинява компанията, че използва други свои продукти, като браузъра Chrome и операционната система Android, за да насочва потребителите към своята търсачка, където печели пари от продажба на реклами. Завеждайки съдебно дело, Министерството на правосъдието заявява:

„Незаконното поведение на Google продължи повече от десетилетие и включваше редица самоподсилващи се тактики.“

Според него това е означавало, че потенциалните конкуренти не са могли да се наложат на пазара на онлайн търсенето. То добави, че липсата на конкуренция е позволила на Google да налага необичайно високи цени за реклами, „като същевременно е влошила качеството на тези реклами и свързаните с тях услуги“.

Министерството на правосъдието заяви, че обмисля „средства за правна защита, които биха попречили на Google да използва продукти като Chrome, Play [магазин за приложения] и Android, за да се възползва от търсенето на Google и свързаните с него продукти“.

Очаква се Министерството на правосъдието да представи по-подробен набор от предложения до 20 ноември.

Google ще може да представи свои собствени предложения за корективни мерки до 20 декември.

Какво казва Google?

В публикация в блога си вицепрезидентът по регулаторните въпроси на Google Лий-Ан Мълхоланд заяви, че препоръките представляват „превишаване на правомощията на правителството“ и могат да доведат до по-високи цени за потребителите. Мълхоланд призна, че Google предоставя безплатно своя браузър Chrome и операционната система Android, защото те са портали, които „помагат на хората да имат достъп до интернет и да използват нашите продукти“. Тя предупреди, че ако те бъдат отделени от Google, ще трябва да започнат да печелят самостоятелно – което ще доведе до повишаване на цените.

Мълхоланд също така заяви, че като плащат на компании като Apple и Samsung милиарди долари годишно, за да бъдат търсачката по подразбиране в техните устройства, те на практика субсидират тези продукти.

„Ето защо, ако те спрат да плащат, цените на тези продукти ще се повишат“, подчерта тя.

Google също така твърди, че пазарът на онлайн реклама е конкурентен, като цитира статия на Wall Street Journal, в която се казва, че все повече хора се обръщат към TikTok и Amazon, за да търсят вместо тях. Въпреки това в същата статия се казва, че Google все още има над 50% от пазара на рекламно търсене.

Google заплашва да изтегли търсачката си от Австралия

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments