Маринован паламуд: Традиционна рецепта за перфектно мезе

Как да приготвим маринован паламуд 'Лакерда' с морска сол и ароматни подправки – лесен начин да съхраните рибата и да ѝ се наслаждавате месеци наред

0
2284
Маринован паламуд
Илюстративна снимка

Маринованият паламуд, известен като „Лакерда“, е класическо мезе, което е перфектно за зимата. С нежно, деликатно месо и богат вкус, тази риба е любима на мнозина. В тази статия ще ви покажем стъпка по стъпка как да приготвите паламуд „Лакерда“, така че да запазите вкуса и качеството на рибата месеци наред.

Необходими продукти:

3-4 бр. паламуд /всяко парче около и над килограм/
Морска сол
Дафинови листа
Зърна бахар
Черен пипер на зърна
Около 700 мл олио

Стъпки за приготвяне:

Почистване на паламуда: Започнете с почистване на рибата. Отстранете вътрешностите, главата, опашката и перките. Почистете коремната вена и изплакнете рибата добре под течаща вода. След това накиснете паламуда в студена вода за 3-4 часа, за да се обезкръви.

Осоляване и саламура: След като рибата е обезкръвена, я подредете в дълбок съд, покрийте със саламура и затиснете с чиния, за да бъде напълно потопена. Оставете паламуда в хладилника за 3 дни /ако предпочитате по-солена риба, оставете за 4-5 дни/.

Изцеждане: След като рибата престои в саламурата, извадете я и я оставете да се изцеди в гевгир за 3-5 часа. Опитайте парченце, за да проверите солеността – не трябва да е прекалено солена.

Почистване и филетиране: С остър нож отстранете централната кост на рибата и почистете коремните части. Нарежете рибата на шайби с дебелина около 1 см.

Мариноване: Подредете шайбите риба в буркани или кутии с плътно затварящи се капаци. На дъното налейте малко олио и добавете подправки – зърна бахар, черен пипер и дафинови листа. Залейте с охладено олио, докато рибата е напълно покрита.

Съхранение и зреене: Кутиите с маринован паламуд съхранявайте в хладилник. След 5-6 дни рибата ще бъде готова за консумация и може да се съхранява до 3-4 месеца.

Полезни съвети:

– Уверете се, че всяко парче риба е добре покрито с олио, за да предотвратите изсушаването му.
– Проверявайте редовно дали има нужда да добавите още олио, ако то се намести между парчетата.

Маринованият паламуд „Лакерда“ е отлично мезе, което може да бъде сервирано с прясно изпечен хляб и маслини. Лесен за приготвяне и с дълъг срок на съхранение, той е идеалното допълнение към вашето зимно меню.

Домашен сироп от круши: Вкусна рецепта, караща да забравите купешките сокове

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments