Един алкохол понижава лошия холестерол и подобрява здравето на сърцето

Открийте как червеното вино, в ограничени количества, може да понижи лошия холестерол и да подобри здравето на сърцето според кардиолозите

1
105
Вино
Вино. Снимка: Freepik.com

Червеното вино, консумирано умерено, отдавна е свързано с ползи за сърцето. Кардиолози отбелязват, че алкохолът и антиоксидантите, като ресвератрол, могат да предотвратят коронарната артериална болест, която води до инфаркт. Тези антиоксиданти не само понижават „лошия“ холестерол /LDL/, но и увеличават нивата на „добрия“ холестерол /HDL/, подпомагайки здравето на кръвоносните съдове.

Защо червеното вино е полезно за сърцето?

Червеното вино съдържа полифеноли, които защитават сърдечносъдовата система. Един от най-мощните полифеноли е ресвератролът. Той предотвратява уврежданията на кръвоносните съдове, намалява LDL холестерола и намалява риска от съсирване на кръвта – ключов фактор за предотвратяване на инфаркти и инсулти.

Ползи от ресвератрола

Ресвератролът в червеното вино може да помогне за намаляване на възпалението и предотвратяване на кръвни съсиреци, два от основните фактори за развитие на сърдечни заболявания. Въпреки че някои изследвания са със смесени резултати, повечето показват положителна връзка между консумацията на ресвератрол и здравето на сърцето.

Как да получите ресвератрол без алкохол?

За тези, които предпочитат да избегнат алкохола, яденето на грозде или пиенето на гроздов сок също могат да осигурят подобни ползи за сърцето. Соковете от червено и лилаво грозде съдържат ресвератрол, както и храни като фъстъци, малини и червени боровинки, които също са добри източници на този антиоксидант.

Червеното вино може да бъде полезно за сърцето, но само когато се консумира в ограничени количества. Ако искате да подобрите здравето си, без да консумирате алкохол, други храни, богати на ресвератрол, също могат да предложат значителни ползи.

Поддържайте черния дроб здрав с тези храни

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] […]