Поредица за бързи кредити с адв. Богомил Йорданов: Използват се „инкасатори“, които притискат хората да платят

Разговор с експерт за некоректните практики на фирмите за бързи кредити, предизвикателствата пред потребителите и възможностите за по-строга регулация

0
25
Адвокат Богомил Йорданов
Адвокат Богомил Йорданов. Снимка: Адв. Богомил Йорданов, Фейсбук

От Искра.бг изготвяме поредица, свързана с фирмите за бързи кредити, целяща да информира и предпази обществото от потенциални измами и некоректни практики. За да дадем по-задълбочен поглед върху темата, разговаряхме с адв. Богомил Йорданов, който има значителен опит в областта на защитата на правата на заемателите. Ето какво сподели той с нас:

1. Какво може да направи държавата, за да защити по-добре потребителите от некоректни практики в сектора на бързите кредити?

Държавата може да засили контрола и мониторинга върху фирмите за бързи кредити, като прилага по-строги санкции за тези, които не спазват закона. Една от възможностите е отнемането на лиценза при сериозни нарушения, например когато договорите се обявяват за недействителни поради нарушаване на законовите изисквания. Освен това, е необходимо да се проведат информационни кампании, които да повишат осведомеността на хората относно техните права. Ако потребителите знаят, че могат да оспорят договорите си и че фирмите могат да бъдат осъдени за нелоялни практики, броят на делата ще нарасне и това ще доведе до повече санкции за фирмите.

2. Какви са предизвикателствата при защитата на правата на потребителите на бързи кредити в съда?

В правен аспект тези дела не са много сложни, тъй като законът за потребителския кредит е ясен и има конкретни разпоредби, които често се нарушават от фирмите за бързи кредити. Проблемът обаче е, че много потребители не са запознати с правата си и не знаят как да разпознаят невалидните клаузи в договорите. Основното предизвикателство е информирането на потребителите за техните права и насърчаването им да се защитават чрез съдебни действия.

3. Какво е вашето мнение за етичността на бизнес моделите на фирмите за бързи кредити?

Много от фирмите за бързи кредити използват неетични практики. Например, на техните уебсайтове често се посочват суми за връщане, които нямат нищо общо с действителността. Фирмите заобикалят закона по всякакви начини и са изключително изобретателни. Освен това, начисляват неустойки и допълнителни такси, които водят до неплатежоспособност на заемателите, след което прилагат агресивни методи за събиране на дългове, включително чрез адвокати.

4. Има ли случаи, при които фирмите за бързи кредити са съдействали на заемателите в трудни моменти или доминират случаите на агресивно събиране на дългове?

За съжаление, доминират случаите на агресивно събиране на дългове. Фирмите използват „инкасатори“, които буквално притискат хората да платят. Малко са случаите, в които заемателите получават разбиране и съдействие в трудни моменти. Повечето потребители са притискани не само на адресите си, но и на работните си места, което допълнително усложнява ситуацията.

5. Какви права има потребителят, ако счита, че условията по кредита са били неправомерно променени след подписване на договора?

При договорите за бързи кредити условията обикновено не се променят след подписването, но проблемът е в скритите такси и клаузи, които често се включват още при подписване на договора. Потребителят може да не е наясно какво точно подписва и да бъде неприятно изненадан от големите суми, които се натрупват в последствие. Така че проблемите възникват основно по време на подписването на договора, а не след това.

Адвокат Богомил Йорданов е убеден, че добрият адвокат трябва да бъде призван да защитава правата на своите клиенти с решителност и отговорност. С неговия опит и компетентност, той продължава да бъде силен съюзник в борбата срещу некоректните практики на фирмите за бързи кредити.

Поредица за бързи кредити с адв. Богомил Йорданов: Връщат се мутренските години при събирането

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments