Ураганът „Милтън“ достигна сушата, над 2 милиона сгради са без ток

Съобщава са за жертви на торнадата, предшестващи бурята

2
124
Синоптици следят урагана
Синоптици следят урагана. Снимка: Facebook

През изминалата нощ ураганът „Милтън“ официално достигна сушата близо до Сиеста Кий, Флорида, съобщиха от Националния център за ураганите на САЩ.

„Изключително опасният ураган от трета категория „Милтън“ достига сушата“, гласи актуализацията на агенцията, предупреждавайки за „животозастрашаващо събитие“ и „внезапни наводнения, възникващи над централния полуостров Флорида“. Впоследствие той беше понижен до ураган от втора категория, но с прогноза да носи големи разрушения.

От центъра отчитат, че „Милтън“ е с ветрове със скорост около 200 км/час. Той се движи на североизток с около 15 мили в час, докато пресича Флорида и ще се насочи към Атлантическия океан през следващите часове. Експерти казват, че се очаква да се забави значително, докато си проправя път.

Съборено дърво
Съборено дърво. Снимка: City of St. Cloud, Florida, Facebook

„Очаква се голяма зона с разрушителни бури с най-големи наводнения от 10 фута или повече“, прогнозират от центъра, добавяйки, че наводненията ще бъдат придружени от огромни вълни.

Националната метеорологична служба издаде предупреждение за внезапни наводнения – най-високото ниво на предупреждение за наводнения – за региони във Флорида. Регионът на Тампа Бей, на западния бряг на Флорида, е под предупреждението от часове, но други региони също са засегнати.

Орландо, в центъра на щата, и крайбрежните райони около град Дейтона Бийч на източното крайбрежие също са под предупреждение за внезапни наводнения.

Журналистът на „BBC“ Гордън Корера в Тампа споделя, че вятърът е силен и виждал как палмите се люлеят. По думите му телефоните не спирали да звънят със спешни сигнали, които предупреждавали за екстремни ветрове и опасност от наводнения в неговия район.

„Намираме се на по-високо място, така че е много по-малко вероятно вълна от буря да ни достигне спрямо други райони. Основното притеснение в хотела, в който сме отседнали, изглежда е, че токът може да спре в даден момент. Повечето от хората, които отсядат тук, са местни жители от ниско разположени райони – те просто искат да приключат с това и да видят с какво ще се сблъскат утре“, коментира Корера.

Кран е паднал върху сграда
Кран е паднал върху сграда. Снимка: Christopher Michael DiRoma, Facebook

Ураганът „Милтън“ застигна британката Джени Флин по време на медения й месец във Флорида. Тя споделя пред „BBC“: 4

„Бяхме евакуирани от Клиъруотър по време на урагана „Хелене“ и сега преживяваме втория си ураган на нашия меден месец.“

Джени и съпругът й пристигнаха от Съфолк на 23 септември и в рамките на 24 часа вече са били съсредоточени върху евакуацията заради „Хелене“: „Бяхме толкова заети със сватбата, че не гледахме времето във Флорида. Инвалид съм, което прави бързата евакуация много по-трудна за нас и ако метеорологичните условия са толкова екстремни, мобилността ми не е достатъчно добра, за да вървя през отломки и може да бъда хваната в капан.“

Полетът им за вкъщи също е отменен, добавя Джени и уточнява: „Въпреки че имаме застраховка за пътуване, трябваше да платим много пари предварително, за да покрием разходите за допълнителни хотелски нощувки и консумативи за нашата стая.“

Покривът на сградата е паднал
Покривът на сградата е паднал. Снимка: Robb Roth, Facebook

Същевременно прекъсванията на тока се увеличават във Флорида, докато бурята се разпростира из щата. Последната оценка от сайта за мониторинг Poweroutage.us е, че над 2 милиона домове и предприятия са загубили електричество във Флорида.

От Службата на шерифа в окръг Сейнт Луси, на източния бряг на Флорида, коментираха пред „BBC“, че е имало повече от един смъртен случай в общността.

„Имахме множество торнада, които се сблъскала с тази общност и загубихме някои животи“, казва шерифът на окръг Сейнт Луси Кийт Пиърсън, но не даде повече подробности. По думите му служителите използват булдозери и друго оборудване в квартала на испанските езера, за да „възстановят всеки, който можем и да предоставим всякаква помощ, която можем“.

Говорейки пред WPBF-TV, шерифът каза: „Това е опустошително. Няма думи, които могат да го опишат.“

Комисарят на окръга добави, че торнадата са се появили от нищото, преди ураганът да пристигне. Той отбеляза, че експертите могат да предскажат докъде ще стигнат ураганите, но не могат да предскажат къде ще удари торнадото.

„С торнадо не знаете това. Това е почти като да пуснете бомба на всяко място и по всяко време.“

Той добави, че е твърде късно за евакуация: „Ако сте си вкъщи, останете си вкъщи.“

Главният офис на шерифа е бил унищожен от възможно торнадо, каза самият шериф, допълвайки, че никой не е пострадал.

Мъж е пострадал при пожар в дома си във Варна

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments