Последно заседание на ВСС за номинации на нов главен прокурор

Днес е финалният шанс за представяне на кандидатури за поста главен прокурор. Какви са следващите стъпки в процедурата и какво да очакваме?

1
16
ВСС
ВСС. Снимка: БТА, Архив

Днес ще се проведе последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет /ВСС/, в което могат да бъдат направени номинации за нов главен прокурор. Заседанието започва в 09:30 ч., като следва приетия график за процедурата. Забележително е, че до момента, в предходните три заседания, не бяха представени кандидатури за тази важна позиция.

Ключови дати в процедурата за избор на главен прокурор

Според официалния график, на 24 октомври е крайният срок за номинираните кандидати да представят своите концепции за развитието на прокуратурата. ВСС има задължение да публикува концепциите до 19 ноември, за да бъдат достъпни за обсъждане и анализ.

До 26 ноември, две от комисиите към Прокурорската колегия трябва да приемат доклади относно професионалните и нравствени качества на кандидатите. Тези доклади ще бъдат обсъдени на заседание на колегията на следващия ден, 27 ноември. Изслушването на кандидатите и гласуването за избора на нов главен прокурор е насрочено за 16 януари 2024 г.

Процес на номинации и участие на министъра на правосъдието

Кандидатури за поста на главен прокурор могат да бъдат предложени от не по-малко от трима членове на Прокурорската колегия или от министъра на правосъдието. На 10 септември служебният министър на правосъдието, Мария Павлова, заяви пред медиите, че няма да приеме предложение да бъде номинирана за главен прокурор и не възнамерява да предлага своя кандидатура за този пост.

След като днешното заседание завърши, очакваме да видим кои кандидатури ще бъдат предложени и как ще се развие процедурата до избора на новия главен прокурор през януари 2024 г. Внимателното следене на ключовите дати и документи е от съществено значение за прозрачността и легитимността на процеса.

Насилието и начините за търсене на помощ: Какво е важно да знаем?

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments