Израел твърди, че е ликвидирал член на „Хизбула“ в „Голанските възвишения“

Израелски въздушни удари са поразили цели в Сирия, съобщиха чуждестранни медии

0
19
Военни на Израел
Военни на Израел. Снимка: Facebook

Военните на Израел заявиха, че са ликвидирали член на „Хизбула“ в Сирия, който е предавал разузнавателни данни срещу Израел в окупираните от Израел „Голански възвишения“, докато сирийските медии съобщиха в четвъртък, че израелски въздушни удари са поразили цели в Сирия, предава „Агенция Ройтерс“.

Израел, който от години нанася удари срещу свързани с Иран цели в Сирия, увеличи набезите си след нападението на подкрепяната от Иран палестинска войнствена групировка „Хамас“ на израелска територия на 7 октомври 2023 г., което разпали войната на Израел в Газа. Израел засили ответните си действия за нападението на „Хамас“, като изпрати войски в Ливан и нанесе въздушни удари в Иран, Йемен и Сирия в търсене на подкрепяни от Иран бойци, което породи опасения за по-широк близкоизточен конфликт, в който могат да се включат Иран и САЩ.

Сухопътни сблъсъци между израелските сили и „Хизбула“, която също е подкрепяна от Иран, се разпространиха по планинската граница на Южен Ливан в сряда, докато Близкият изток беше в повишена готовност в очакване на отговора на Израел на иранския ракетен удар от миналата седмица.

Президентът на САЩ Джо Байдън и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разговаряха в сряда за потенциалните ответни действия на Израел срещу Иран в разговор, който и двете страни определиха като положителен. По време на 30-минутния разговор двамата обсъдиха плановете на Израел, а Байдън призова Нетаняху да сведе до минимум щетите за цивилното население в Ливан, съобщи Белият дом.

Израел обеща, че заклетият му враг Иран ще плати за ракетното нападение, което причини малки щети, докато Техеран заяви, че всяко ответно действие ще бъде посрещнато с огромни разрушения, което поражда опасения за по-широки бойни действия в региона на производство на петрол. Миналата седмица Байдън направи коментари, в които обезкуражи Израел да нанася удари по ирански петролни находища и заяви, че не би подкрепил Израел да нанася удари по ирански ядрени обекти.

Удари в Сирия

В четвъртък израелските военни заявиха, че са ликвидирали двама командири на „Хизбула“ в Южен Ливан, а в сряда техни изтребители са атакували складове за боеприпаси в района на Бейрут и складове за боеприпаси и други военни инфраструктури в Южен Ливан.

Израелските отбранителни сили заявиха в сряда, че са ликвидирали Адхам Джахут, член на „Голанската терористична мрежа“ на „Хизбула“ в района на Кунейтра в Сирия.

ЦАХАЛ заяви, че ролята на Джахаут е била да предава информация от източници на сирийския режим на „Хизбула“ и да предава разузнавателна информация, събрана на сирийския фронт, за да улесни операциите срещу Израел на „Голанските възвишения“. Израел завладя „Голанските възвишения“ през войната в Близкия изток през 1967 г. и анексира района – ход, който не е признат от повечето държави.

Сирийската държавна телевизия съобщи рано в четвъртък, че Израел е нанесъл въздушни удари, насочени срещу промишлен обект в сирийския град Хомс и военен обект в провинцията близо до град Хама, като е причинил „някои материални щети“.

Ударите са били насочени срещу завод за производство на автомобили в Хомс и са предизвикали пожар, съобщи сирийската телевизия, като се позова на директора на индустриалния обект Амер Халил. Експлозии са били чути и в сирийския град Дараа и се разследват, съобщават държавните медии.

В сряда израелските военни заявиха, че са прихванали дрон, който се е приближил до Израел над Червено море, но не е преминал на израелска територия, минути след като Ислямска съпротива в Ирак заяви, че е насочила безпилотни самолети към израелския град Ейлат.

Смъртоносно, прецизно, изненадващо“ отмъщение

„Дискусията между Байдън и Нетаняху е била директна и много продуктивна“, заяви пред репортери прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, като същевременно призна, че двамата лидери имат разногласия. Посланикът на Израел в ООН Дани Данон коментира пред репортери, че двамата са провели позитивен разговор и добави:

„Ние оценяваме подкрепата на САЩ.

Отношенията между Байдън и Нетаняху бяха напрегнати заради действията на израелския лидер по отношение на Газа и Ливан. САЩ се опитаха да предотвратят ескалацията на военните действия и безуспешно се опитаха да посредничат за прекратяване на огъня в Газа.

Някои анализатори твърдят, че е най-вероятно Израел да отговори на иранската атака от 1 октомври, като се насочи към ирански военни обекти, особено към тези, които произвеждат балистични ракети като използваните при атаката. Възможно е също така да се опита да унищожи иранските системи за противовъздушна отбрана и съоръженията за изстрелване на ракети.

Във видеоклип, разпространен от израелски медии в сряда, израелският министър на отбраната Йоав Галант потвърди плановете за смъртоносен удар срещу Иран. Той изтъкна:

„Нападението ни ще бъде смъртоносно, прецизно и най-вече изненадващо.“

Въпреки че конфликтът се засили, предложението от миналия месец на САЩ и Франция за 21-дневно примирие между Израел и „Хизбула“ „все още е на масата“, подчерта в сряда висшият служител на ООН в Ливан.

По данни на ливанското правителство при израелските бомбардировки на Ливан са загинали над 2100 души, повечето от които през последните няколко седмици, и 1,2 млн. души са били принудени да напуснат домовете си. Израел твърди, че няма друг избор, освен да удари „Хизбула“, за да могат десетки хиляди израелци да се върнат в домовете си, от които са избягали под ракетния обстрел на „Хизбула“.

При нападението на „Хамас“ преди година са загинали около 1200 души, а около 250 са били взети за заложници, сочат израелските данни. Повече от 42 000 палестинци са били убити по време на израелската офанзива, съобщава здравното министерство на Газа. По-голямата част от 2,3 млн. души в Газа са разселени, а голяма част от анклава е опустошена.

Продължава се инженеринговият договор за реализацията на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments