Русия печели позиции в Украйна, но на висока цена

Жертвите от офанзивите в Донбас са увеличили общия брой на загиналите и ранените в Русия до над 600 000 души

0
48
Знамена на Украйна и Русия
Знамена на Украйна и Русия. Снимка: Pixabay

През последните седмици Русия постигна бавни, но стабилни успехи във войната си срещу Украйна, предаде „Politico“. Цената за успехите обаче е висока, като това е най-кръвопролитният месец в почти тригодишната война, разкриха вчера представители на САЩ.

Жертвите от офанзивите в Донбас са увеличили общия брой на загиналите и ранените в Русия до над 600 000 души, според информация от служители, пожелали анонимност, за да разкрият повече подробности за хода на войната. Оценката на жертвите – над 40 пъти по-голяма от загубите на Русия по време на десетилетната ѝ инвазия в Афганистан през 90-те години на миналия век, съответства на предишни украински оценки, но разказва само част от историята.

През последните няколко месеца руските сили завзеха територии в Източна Украйна, превземайки няколко ключови града, които украинските сили упорито държаха под контрол, изправени пред лицето на масираните руски настъпления. Според един от източниците, бавното и кърваво настъпление се приближава към град Покровск в Донбас, който е основен транспортен възел за украинските сили на фронтовата линия. Падането на града би била сериозен удар за украинските сили, които си разменят огън с руските сили по протежение на дългата оспорвана фронтова линия.

Руските офанзиви от лятото насам се състоят от масирани артилерийски атаки, последвани от мащабни движения на войски, които се устремяват стремглаво към добре укрепените украински позиции, което води до хиляди жертви, тъй като командирите на Москва изглежда са избрали стратегия за размяна на тела срещу земя. Настоящите успехи на Русия са най-трайните и значителни от първоначалната инвазия в Украйна през февруари 2022 г., като Москва изглежда залага на това, че загубите водят до устойчиви последици.

Украинското правителство мобилизира допълнителни военни сили, за да запълни пропуските в своите фронтови линии, но от лятото насам те продължават да отстъпват, неспособни да противодействат напълно на руските атаки. Президентът Володимир Зеленски представи своя „план за победа“ по време на среща с лидерите във Вашингтон и Европа, но не успя да предизвика голям ентусиазъм по отношение на основните принципи на този план, а именно повече оръжия и премахване на ограниченията от страна на САЩ, Обединеното кралство и Германия, за да могат оръжията с голям обсег да бъдат използвани навсякъде на територията на Русия, където Киев сметне за необходимо. Цивилен служител на отбраната, който е присъствал на брифинга, заяви, че засега няма промяна в политиката на САЩ относно използването на оръжия, доставяни от Запада.

Очакваше се въпросът да бъде повдигнат този уикенд на срещата на върха на държавните глави на страните от НАТО, която ще се проведе в Германия. Срещата обаче беше отменена, след като президентът на САЩ Джо Байдън и министърът на отбраната Лойд Остин се оттеглиха заради подготовката за урагана „Милтън“, който се очаква да удари Флорида. През следващата седмица министрите на отбраната на НАТО трябва да се срещнат в Белгия.

Съществува известна загриженост, че хилядите военнослужещи, които Украйна е струпала в Курска област в Русия от август насам, са довели до недостиг на военни кадри в други области. Един от източниците обаче заяви, че според анализаторите Украйна може да продължи борбата с Русия в продължение на месеци, преди руските сили да успеят да установят пълен контрол. По негови думи украинските сили са успели да оборудват добре войските си в Русия, а руската армия, поради лоша координация и планиране, е засегната от значителни логистични проблеми по отношение на препозиционирането на войските и организирането им, което затруднява преминаването в настъпление в някои региони.

Ураганът „Милтън“ достигна сушата, над 2 милиона сгради са без ток

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments