Президентът на Тайван обещава да се противопостави на „анексирането“

В леко прикрита препратка към претенциите на Китай към острова той каза, че ще „спазва ангажимента да се противопоставя на анексирането или посегателството върху нашия суверенитет“

0
13
Флаг на Тайван
Снимка: Pixabay

Президентът Уилям Лай обеща да поддържа самоуправляващия се статут на Тайван и се противопостави на „анексирането“ му в най-значимото си публично обръщение след встъпването си в длъжност по-рано тази година, съобщава „BBC“. В леко прикрита препратка към претенциите на Китай към острова Лай каза, че ще „спазва ангажимента да се противопоставя на анексирането или посегателството върху нашия суверенитет“.

Лай говори пред тълпа в Тайпе по случай националния празник на Тайван, само девет дни след като комунистически Китай отбеляза 75-годишнината от създаването му.

Същевременно Лай обеща да запази „статуквото на мира и стабилността в Тайванския проток“ и се ангажира да си сътрудничи с Пекин по въпроси като изменението на климата, борбата със заразните болести и поддържането на регионалната сигурност.

„Китайската република и Китайската народна република не са подчинени една на друга“, каза той, като се позова на правителствата съответно на Тайпе и Пекин. И добави:

„На тази земя демокрацията и свободата процъфтяват. Китайската народна република няма право да представлява Тайван.“

Преди това Лай каза на посетителите, че в обръщението му по случай националния празник няма да има „никакви изненади“, за да ги увери, че няма да направи нищо, което да развълнува Пекин. Отказът от отговорност последва няколко речи на президента Лай през последните няколко месеца, които някои възприеха като провокативни. Ето какво заяви пред медията Лев Нахман, политолог от Националния университет на Тайван, във връзка с обръщението в четвъртък:

„Речта беше много по-мека и по-малко хаплива от последните му речи. Тя дава на Китай много по-малко боеприпаси, които да използва срещу него.“

Той добави:

„Въпреки това, Пекин все още ще намери много причини да мрази тази реч.“

Нахман уточни, че очаква силна реакция от страна на Пекин под формата на още военни учения през следващите няколко дни.

Миналата седмица Лай заяви, че е „абсолютно невъзможно“ Китай да бъде „родината“ на Тайван, тъй като правителството на острова е основано през 1911 г., десетилетия преди създаването на сегашния комунистически режим на континентален Китай през 1949 г.

„Напротив, Китайската република всъщност може да е родината на гражданите на Китайската народна република, които са на възраст над 75 години“, изтъкна Лай на концерт по случай националния празник на Тайван в събота.

Тайван поддържа конституцията на Република Китай, която е основана на континенталната част на Китай. Когато губи дългата гражданска война с комунистите през 1949 г., правителството на Република Китай бяга в Тайван и оттогава се намира там. Миналия месец Лай постави под въпрос и твърдението на Китай, че претенциите му към самоуправляващия се остров се основават на териториалната цялост. Ако случаят беше такъв, той предположи, че Пекин щеше да настоява да си върне и други т.нар. исторически земи, които някога са принадлежали на Китайската империя. В интервю по повод първите 100 дни от мандата му Лай коментира:

„Ако Китай иска да анексира Тайван… това не е в името на териториалната цялост.“

И попита:

„Ако това наистина е в името на териториалната цялост, защо Китай не си върне Русия?“

Лай се позовава на договора от Айгун от 1858 г., според който Китай отстъпва на Русия големи територии от Манджурия. Отстъпката е направена по време на това, което Китай нарича „век на унижението“, когато западните сили и Япония използват отслабената династия Цин.

В сряда китайското правителство отговори, като заяви, че президентът Лай ескалира напрежението със „зловещи намерения“. В изявлението на китайската Служба по въпросите на Тайван се казва:

„Заблудата на Лай Чинг-те за независимостта на Тайван е просто старо вино в нова бутилка и отново разкрива неговата твърдоглава позиция по отношение на независимостта на Тайван и зловещите му намерения за ескалиране на враждебността и конфронтацията.“

След избирането си през януари Лай наследи предишния президент на Тайван Цай Инг-уен, която също беше от Демократичната прогресивна партия (ДПП).

Много политически наблюдатели смятат, че публичните коментари на Лай до момента отиват по-далеч от всичко, казано от неговата предшественичка, която беше много по-предпазлива в публичните си изказвания. Въпреки по-конфронтационния тон на своята администрация обаче Лай подчертава позицията си за запазване на „статуквото“ между Тайван и Китай. Той настоява, че Тайван няма нужда да обявява независимост, защото вече е независима суверенна държава, която никога не е била контролирана от Китайската народна република. Лай също така посвети значителна част от речта си в четвъртък на вътрешни въпроси като енергетиката, изменението на климата и жилищното строителство.

Илиян Василев: Главчев се разграничава от енергийния си министър и има защо!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments