Ваксина против грип: Кога е най-добре да се постави и колко е ефективна?

Сезонният грип още не е започнал да се разпространява в страната

1
59
Грип
Грип. Снимка: Freepik.com

В България всяка година над 2000 души умират вследствие на грипни епидемии, като най-уязвими са децата под 5 години и хората над 65 години. Пред „Bulgaria ON AIR“ проф. Радостина Александрова от БАН обясни, че грипът може да бъде особено опасен за малки деца, възрастни хора, пациенти с хронични белодробни и сърдечни заболявания, тези с имунен дефицит, както и за бременни жени.

Тя препоръчва ваксинацията срещу грип да се извърши в периода от средата на октомври до средата на ноември, като крайната дата за поставянето й е до края на ноември. Ваксината осигурява около 50% защита, като нейната ефективност зависи от това колко добре се съвпадат актуалният и прогнозираният щам на вируса. Въпреки че защита не е 100%, тя значително намалява риска от сериозно боледуване, хоспитализация и възможни усложнения.

Проф. Александрова уточнява, че сезонният грип още не е започнал да се разпространява в страната, но прогнозите показват, че това е въпрос на време. Тя съветва хората да използват бързи тестове за установяване на грип или COVID-19, тъй като лечението на двете заболявания е различно. Против грипа има специфични антивирусни лекарства, които са ефективни, ако се приемат в началния етап на заболяването.

По думите на вирусолога, грипът обикновено настъпва рязко и изведнъж, докато симптомите на COVID-19 се развиват по-бавно, в рамките на 2-3 дни. Грипът се отличава със силни болки в мускулите и ставите, като човек се чувства много уморен и „разбит“, докато при COVID-19 много случаи преминават безсимптомно. Обикновено пикът на грипната вълна настъпва в края на януари и началото на февруари.

ИАРА засилва проверките по река Дунав, Черно море и вътрешните водоеми

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ваксина против грип: Кога е най-добре да се постави и ко… […]