Увеличават се случаите на късогледство сред децата

Смята се, че до 2050 г. всеки втори в света ще бъде с късогледство

0
19
Дете с очила
Дете с очила. Снимка: Freepik.com

Увеличават се случаите на късогледство сред децата, което е предпоставка за глаукома и катаракта в ранна възраст, заявиха медици от Александровска болница, цитирани от „БТА“.

Началникът на сектор „Офталмогенетика“ към Детското очно отделение на Клиниката по очни болести в Александровска болница доц. Невяна Велева, посочи, че в последните години, особено след ковид пандемията, все повече се говори за късогледство в ранна детска възраст, включително и при много малки деца.

Смята се, че до 2050 г. всеки втори в света ще бъде с късогледство, а 10% от населението ще има високостепенно късогледство, което е много рисково за увреждане на зрението, допълни тя. Забавянето на евентуалната поява на късогледството сред децата може да се постигне с добра хигиена на зрително натоварване, не дълго взиране в екрани на телефони и повече време, прекарано навън, съветва лекарят. По думите ѝ, разстоянието между очите и екрана или книгата трябва да е три педи.

Контролът на късогледството може да бъде фармакологичен или чрез очила, но преценката трябва да се направи от офталмолог, каза проф. Александър Оскар, началник на Клиника по очни болести в Александровска болница. Друг съвет към родителите е да не допускат дефицит на витамин Д в детския организъм.

Ваксина против грип: Кога е най-добре да се постави и колко е ефективна?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments