Ще има ли промяна във възнагражденията в общинските театри в София?

Христо Мутафчиев заяви, че е важно работните групи да бъдат разделени по специфики, защото проблемите на театрите са различни от останалите

0
8
Театър
Театър. Снимка: Pixabay

Заместник-кметът на София по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Яна Генова организира среща с представители на общинските театри и културни институти заедно с браншови и синдикални организации за обсъждане на минимална работна заплата в сферата на театъра и музикално-сценичните изкуства в общинските културни институти.

На срещата присъстваха председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, представител на КНСБ Росен Белов, председателят на СБМТД Станислав Почекански, директорите на общинските театри – Малък градски театър „Зад канала“ Бина Харалампиева, театър „София“ Ириней Константинов, зам.-директор на театър „Възраждане“ Анатолий Лазаров, на Столичен куклен театър Иван Райков, директорите на Общинските културни институти „Красно село“, „Средец“, „Искър“, представители на дирекция „Култура“ на Столична община и други.

Зам.-кметът Яна Генова изрази волята на Столичната община да осигури достойно заплащане и добри условия на труд и професионално развитие за творците и работещите в културните институти. За нас този диалог е много важен, затова искаме да започнем съвместни срещи и разговори преди подготовката на бюджета на общината за следващата година – 2025 г., посочи също столичния заместник-кмет Яна Генова.

Участниците в срещата се разбраха да бъдат сформирани две работни групи – едната за общинските театри (Столичен куклен театър, Малък градски театър „Зад канала“, театър „София“ и театър „Възраждане“) и друга за общинските културни институти с музикални състави.

Христо Мутафчиев заяви, че е важно работните групи да бъдат разделени по специфики, защото проблемите на театрите са различни от останалите. Основната ни цел е повишаване на доходите и стандарта на живот на работещите актьори, както и условията на труд, посочи също Мутафчиев.

Спецификата на общинските културни институти е свързана с начина им на функциониране. Те имат мултижанров характер, включват различни творчески състави и дейности. Тази тяхна особеност изисква отделното им разглеждане. Яна Генова посочи също, че в работните групи е важно да се включат общински съветници от различни политически групи.

​​​​​​​Предвижда се до края на ноември работните групи да направят конкретни предложения на база анализ и въз основа на националните браншови колективни договори.

Русия печели позиции в Украйна, но на висока цена

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments