България попада в деветте най-добри и достъпни ски дестинации в Европа

Европа предлага стотици курорти с много достъпни склонове

1
22
Боровец
Боровец. Снимка: Искра.бг

Не е тайна, че карането на ски е скъпо удоволствие, често свързвано с група от хора, които не мигат два пъти пред цените на лифт картите и луксозните комплекси в Доломитите, Пиренеите или Алпите. За щастие за останалите като нас, Европа предлага стотици курорти с много достъпни склонове.

От популярни ски дестинации като Франция, Австрия и Италия до неутъпканите като Словения и България, качването на пистите не трябва да означава, че трябва да пръснете всичките си спестявания, пишат от „Time Out“, които са се разровили, за да разберат къде в Европа се предлагат най-разумните цени за ски почивки, като същевременно да не се прави компромис със забележителните гледки към планината. Ето и списъка, съставен от Индия-Джейн Трейнър /India-Jayne Trainor/, която е британско-австралийска авторка на пътеписи, базирана в Лондон.

1. Ишгъл, Австрия

Независимо дали карате сноуборд, ски или просто искате да се наслаждавате на гледката, Ишгъл в планините край Западен Тирол на Австрия отговаря на всички изисквания за изпълнена с екшън ски ваканция, която е /най-вече/ под бюджета в сравнение с други курорти. Ишгъл обедини усилията си с близкия швейцарски курорт Самнаун, което означава, че има 365 км пътеки за всички способности, заедно с отлични зони извън пистите. Тази златна комбинация от курорти се радва на дълъг сезон, обикновено от ноември до май – и ако пристигнете в началото или в края на сезона, лифт картата е малко по-евтина. Местата за настаняване са разнообразни, с много опции за ски-влизане, но те обикновено се резервират преди първите снежинки да паднат на земята.

2. Les Menuires, Франция

Малко по-достъпен начин да стигнете до известните френски Les 3 Vallées /“Трите долини“/, Les Menuires често е засенчен от могъщото трио на Вал Торенс, Мерибел и Куршевел. Споделяйки своята ски зона с последните две, престоят тук позволява достъп до 370 мили световноизвестни писти, които имат по нещо за всеки – от тези, които са затрупани със сняг до пистите за експертите, които искат да излязат извън тях. Настаняването се състои в сгради с архитектура от 60-те години на миналия век и много високи такива. Освен това, когато дните са прекарани навън на пистите, а вечерите са изпълнени с апрески, естетиката не е приоритет. Ски картите за 3-те долини, включително Les Menuires през сезон 2024/25 струват €323,90 за шест дни. Crystal Ski предлага ваканции със седем нощувки на полупансион, започващи от £770pp.

3. Боровец, България

Последният курорт, който се нарежда в челната тройка, е Боровец, който заедно с Банско и Пампорово, е един от най-подценяваните и бюджетни ски курорта в Европа. Лесно достъпен от София, Боровец се радва на гарантиран сняг, благодарение на отличното си местоположение в Рила – най-високата планинска верига в България. Очаквайте удобни хотели, екипировка под наем и ски уроци за по-малко от половината от цената на средното пътуване до Сейнт Антон или Вал д’Изер. С 58 километра писти, той е по-малък от много европейски ски курорти – но пистите тук са предназначени главно за начинаещи и средно напреднали скиори, което го прави идеален за тези, които искат да изпробват спорта, без да си пропилеят всичките пари.

Боровец

Хотелите в Боровец започват от около 45 евро на вечер, докато лифт картите за ранно записване струват 255,55 евро за шест дни. Balkan Holidays предлага пакети за двупосочни полети от Великобритания и седем нощувки за £481 на човек.

4. Vogel-Bohinj, Словения

Словения, обикновено популярна за летни пътувания до бреговете на езерото Блед, също предлага снеговалеж недалеч в националния парк Триглав. Има само 22 километра писти, много от които са лесни и леки, но има и много терени извън пистите, които авантюристите да изследват. С изглед към ледените води на езерото Бохин, лифт картите са около половината от цената на други известни европейски курорти, докато Блед и Любляна са на по-малко от час път с кола.

Ски картите във Vogel-Bohinj струват €220 за седем дни за възрастни и €110 за деца.

5. Ливиньо, Италия

Над 115 километра писти, теренен парк, пълен с черни писти и безмитно пазаруване са това, което привлича повечето хора към склоновете на Ливиньо, който е част от италианските Доломити. Храната тук е на добри цени, както и удобното настаняване в стил хижа – и лифт картите могат да се комбинират, за да включват достъп до близкия Сейнт Мориц, където бюджетът е дума, която не се чува често. Ливиньо е на сравнително лесен път от Милано и има много нощни барове и клубове, което го прави популярен сред младите хора, обичащи купона.

Има достъпни директни полети от цяла Европа до летище Милано Бергамо. Ски картите в разгара на сезона за 2024 г. са €363 за една седмица, а хотелите започват от около €250, на базата на две споделяния за седем дни.

6. Аринсал, Андора

Андора може да е малка, но това се компенсира от планините – има такива почти навсякъде, където погледнете. В техния уважаван ски регион Vallnord, Аринсал има 90 км писти, достигащи над 2500 м. По-високите възвишения са дом на червените и черните писти, докато средно напредналите скиори трябва да се насочат към района около Пал, който предлага предизвикателни писти заедно със ски училища за освежаване на уменията.

Ски писта в Андора
Ски писта в Андора. Снимка: Pixabay

Нощният живот тук има малко дива репутация, а Андора ла Веля е еднодневна екскурзия за дни без ски. Най-хубавото е, че многодневните ски карти не трябва да се използват последователно.

7. Сер Шевалие, Франция

С най-голямата ски зона в южните Алпи –  с повече от 250 километра писти  – по-слабо посещаваният Сер Шевалие /френски език – Serre Chevalier/ изведнъж изглежда много по-достъпен, когато вземете предвид гамата от опции за настаняване наблизо. Около Serre Chevalier са градовете St Chaffrey, La Salle Les Alpes, Le Monêtier-les-Bains, Briançon и Chantemerle, всички предлагащи изобилие от места за престой. Последните три града имат свои собствени лифт карти, ако не искате да отидете за комбинирания пропуск Serre Chevalier. Въпреки че има терен за всички нива, Serre Chevalier е особено подходящ за семейства, с писти за начинаещи, семейни пропуски и ограничени вечерни партита апре. 

Ски картите в Serre Chevalier за четиричленно семейство струват €1156 за седмица през декември 2024 г. Snowtrex предлага семейни ваканции за двама възрастни и две деца от £356pp, включително шестдневни лифт карти.

8. Сан Вито ди Кадоре, Италия

В италианските Доломити има едно име, което привлича вниманието в света на ски любителите и това е Кортина д’Ампецо. Въпреки това, в съседство, малкото градче Сан Вито ди Кадоре предлага евтина алтернатива. Със само 20 километра писти, това място е идеално подходящо за тези, които се учат да карат ски или семейства с малки скиори – има детски писти, семейни отстъпки и увеселителен парк. Сан Вито ди Кадоре обаче е част от комплекса Dolomiti Superski, който обхваща огромните 1200 км писти. Със Skipass de Valle можете да получите достъп до всичко това, включително Cortina d’Ampezzo, Alpe di Siusi и Val Gardena.

Ryanair има полети до Венеция през януари 2025 г. от €62. Ски картите в San Vito di Cadore струват €37,50 на уикенд за възрастни.

9. Jasná Nízke Tatry, Словакия

Най-големият курорт в Словакия и определено най-бюджетният, Jasná, в долните Татри, има пресен сняг и всякакви качествени съоръжения, които можете да поискате. С настаняването, което често струва по-малко от €34 на вечер, ресторанти, предлагащи обилна източноевропейска кухня и 50 км писти, Словакия може би е най-добрата достъпна ски дестинация в Европа.

Планина в Словакия
Планина в Словакия. Снимка: Pixabay

Пътуванията варират от начинаещи до експерти, а дейностите, които не включват сняг, включват Tatralandia Aquapark и някои популярни нощни клубове, посещавани от местни туристи – ще кажем „na zdravie“ за това. Ски картите за високия сезон в Jasná са €45 на ден. 

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] […]