Българи зад Океана разказват пред Искра.бг за последствията от урагана „Милтън“

Българи от Флорида споделят с Искра.бг за трудностите след урагана „Милтън“ – липса на ток, вода и мащабни разрушения

3
94
Ураганът „Милтън“
Ураганът „Милтън“. Снимка: NOAA Satellite and Information Service, Фейсбук

Ураганът „Милтън“ удари западното крайбрежие на САЩ със сила от пета степен, а след достигане на сушата, бурята намали интензитета си до трета категория. Най-засегнати бяха регионите около Сарасота и Тампа във Флорида.

Хиляди домове останаха без електричество, а наводненията доведоха до значителни щети. Над 3,4 милиона семейства бяха засегнати, а ураганът остави след себе си разрушителни следи. Искра.бг се свърза с българи, живеещи в района на Сарасота, за да научи повече за тяхното преживяване по време на урагана. Елисавета Николова Алварадо, жител на Сарасота, Флорида, разказва каква е ситуацията в момента:

„Ситуацията тук е доста тежка. В Сарасота наводненията достигнаха 8 до 10 фута /2,5-3 метра/ вода. Много покриви са разрушени, дървета са изкоренени и има сериозни наводнения. Колите са напълно покрити с вода и спасителни лодки помагат за евакуацията на хората от домовете им. Вятърът достигна 102 mph /164 км/ч/, което причини огромни разрушения.“

Ураганът „Милтън“
Ураганът „Милтън“. Снимка: Меteo Bulgaria, Фейсбук

Как се подготвихте за урагана „Милтън“? Следвахте ли препоръките за евакуация?

Да, следвахме всички препоръки. Закрепихме прозорците с дървени плоскости, поставихме торби с пясък около къщата, за да се предпазим от наводнения. Снабдихме се с храна за седмица – консерви, вода, фенери и свещи. Някои от съседите дори купиха генератори, за да имат електричество, ако токът изчезне за по-дълго време. Много хора не успяха да се евакуират, защото нямаше достатъчно гориво по бензиностанциите, а хотелите бяха прекалено скъпи.

Има ли вече видими щети във вашия район? Какви са основните предизвикателства след урагана?

Наводненията са сериозни, а много домове са разрушени. Основното предизвикателство е липсата на ток и вода. Повече от 3 милиона семейства останаха без електричество и се очаква да минат между 3 и 7 дни, а понякога дори повече, преди да бъде възстановено. Магазините са почти празни – малко храна, малко вода, а около 30% от бензиностанциите нямат гориво.

Как реагираха местните власти и службите за Спешна помощ?

Губернаторът на Флорида Рон Десантис и администрацията на Байдън-Харис оказват пълна подкрепа. Изпратиха над 50 000 доброволци от 42 щата, за да помогнат с възстановяването на електричеството. Използват се училища и летища като подслон за хората, останали без домове. Предоставя ни се безплатна храна и вода за всички, включително и за бездомните.

Какви са основните опасения на хората в момента? Има ли проблеми с електричеството, водоснабдяването или комуникациите?

Основните опасения на хората са свързани с възстановяването на домовете им. Много от нас се притесняват как застрахователните компании ще покрият разходите за ремонт, особено, защото не всички имат застраховки. Без ток и вода животът е много труден, а комуникациите са слаби, защото много мобилни мрежи също са засегнати.

Как повлия ураганът върху ежедневието ви?

Основният проблем е липсата на електричество. Тук във Флорида е много горещо и без климатици е почти невъзможно да се издържа. Много хора се събират със семействата и приятелите си, за да преживеят тези трудни дни, но е ясно, че това е голямо предизвикателство за всички нас.

Има ли паника или хората се опитват да запазят спокойствие?

Паника има до известна степен, но повечето хора се опитват да запазят спокойствие. Много семейства се събират заедно, играят игри с децата и се опитват да останат позитивни. Паниката се засилва, когато няма ток за дълго време, но общо взето хората се справят.

Колко често във вашия район се случват подобни природни бедствия и как се справяте с тях?

През последните две седмици преживяхме два урагана – „Милтън“ и „Хелена“. Това е наистина тежко за нас. Този ураган е особено мощен – той достигна категория 5 за по-малко от 24 часа, което остави хората без достатъчно време да реагират. Предишните урагани не бяха толкова силни и разрушителни, но със сигурност усещаме промяната на климата.

Какво очаквате да се случи в следващите часове и дни?

Надяваме се токът и водоснабдяването да бъдат възстановени скоро. Много хора са зависими от застрахователите, които ще трябва да покрият разходите за възстановяване на домовете. Това ще отнеме време, но основната ни надежда е животът да се върне към нормалното възможно най-скоро.

Какви са надеждите ви след преминаването на урагана?

Надявам се, че няма да има повече урагани в близко бъдеще и че хората ще започнат да инвестират повече в решения за глобалното затопляне. Това е ключът към предотвратяването на подобни катастрофи в бъдеще.

Животът във Флорида се възстановява бавно след урагана „Милтън“, но предизвикателствата остават големи. Липсата на електричество, наводненията и щетите по домовете затрудняват ежедневието на много хора. Въпреки това, българите в Сарасота споделят, че запазват оптимизма си и се надяват на по-бързо възстановяване след бурята.

Мощна слънчева буря може да натовари силно електропреносните мрежи на САЩ

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Българи зад Океана разказват пред Искра.бг за последст… […]

trackback

[…] Българи зад Океана разказват пред Искра.бг за последст… […]

trackback

[…] Българи зад Океана разказват пред Искра.бг за последст… […]