Полярно сияние беше наблюдавано над България

Явлението можеше да се наблюдава от по-неосветени райони, след като облаците над някои части на страната се разсеяха в първите часове на нощта

0
39
Полярно сияние над България
Полярно сияние над България. Снимка: Пенчо Маркишки и Милен Минев, Facebook

През последните дни в специализираните уебсайтове, които проследяват слънчевата активност и геомагнитните бури имаше прогноза, според която в късните часове на 10 октомври, в нощта срещу 11 октомври, както и през деня на същата дата, т.нар. Kp-индекс, който характеризира смутеността на земната магнитосфера, ще достигне стойност 8. Това коментира физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия /ИА/ с Национална Астрономическа Обсерватория /НАО/ при БАН и катедра „Астрономия” на Физическия факултет на СУ „СВ.Климент Охридски”.

На практика това означава „силна геомагнитна буря“, поради което професионални и любители астрономи решиха да проверят дали в нощта срещу 11 октомври от България няма да се наблюдава полярно сияние. Тези очаквания се оправдаха напълно – небето над северния хоризонт засвети в червен цвят, малко трудно забележим с невъоръжено око, който обаче на фотографии, заснети дори с телефон, се регистрираше достатъчно ясно. Явлението можеше да се наблюдава от по-неосветени райони, след като облаците над някои части на страната се разсеяха в първите часове на нощта.

Явлението беше запечатано от Маркишки, както и от колегата му Милен Минев от ИА с НАО, от Астрономическата обсерватория Рожен.

Тревожна статистика: Близо 40% от децата у нас са с наднормено тегло

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments