Благомир Коцев: Ръководството на „Градски транспорт“ не ни е обяснило защо се правят съкращения в дружеството и не ни е представило щатните разписания

Няма гаранционно обслужване на новите електробуси, дружеството се води към декапитализация, съобщиха шофьори от общинското дружество на среща с кмета и заместник-кметове снощи

0
11
Срещата
Срещата. Снимка: Община Варна

Община Варна дава близо 30 млн. лв. годишно за заплати и други разходи за градския транспорт. Много е важно тези пари да отиват за добри условия на труд и добри заплати. Имали сме срещи със синдикатите – КНСБ и КТ „Подкрепа“, но искам да чуя лично вас, без посредници. Принципал на дружеството е Общинският съвет, който назначава съвета на директорите и изпълнителния директор. Ръководството обаче не желае да ни предостави щатното разписание с получаваните заплати, които ние изплащаме от парите на варненци. Не ни е казало и защо прави съкращения, които са изненада за нас. За мен е важно да чуем вашата гледна точка как се управлява дружеството.

Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев на среща снощи с шофьорите и служители от общинското дружество „Градски транспорт“, организирана по негова покана. Той каза още, че не среща съдействие за предоставяне на изисканата информация от Общинския съвет. По думите му съветници препращат ръководството на общината към НАП и НОИ.

Още с влизането си в Община Варна поисках да бъде направен одит на цялата община и „Градски транспорт“ в това число. Ръководството отказа да ни предостави щатното разписание, но в никакъв случай не сме нареждали съкращения, каза кметът в отговор на въпрос от синдикатите, според които директорът на дружеството обяснява на хората, че под натиск на общината уволнява персонал. Започналият по заповед на кмета одит в дружеството ще се прави на етапи, като първо ще се анализират процесите, управлението, щатното разписание, заплатите, функциите, каза още Коцев.

Община Варна дава дори повече пари за издръжка на дружеството, от това, което „Градски транспорт“ е заявил. За деветмесечието на тази година вече сме изплатили над 17 млн. лв. за заплати, а до края на годината сумата ще надхвърли миналогодишната. Сумите се плащат авансово всеки месец, обясни заместник-кметът по финанси Христо Рафаилов и също изрази недоумение защо при това положение има проблем с размера на заплатите и другите плащания за хората.

Имаме проблеми с поддръжката на превозните средства. Няма гаранционно обслужване на новите електробуси – всичко, което се счупи, остава така, а доставките се правят на принципа „проба – грешка“, обясниха шофьорите. Те се оплакаха още, че е недостатъчно да има само една станция за бързо зареждане на ЖП-гарата, което създава напрежение. Шофьорите се оплакаха от недобрите условия на труд – в халето с превозните средства е по-студено, отколкото навън през зимата, посочиха те.

Част от работниците изразиха опасения, че дружеството се води умишлено към декапитализация и че след цялата инвестиция от общински, държавни и европейски пари те недоумяват защо няма поддръжка на подвижния парк и защо 20 от общо 60 броя нови колонки за зареждане на електрическите автобуси вече не работят, но и нямат поддръжка. Те не бяха съгласни и със сливането на двата гаража – тролейбусния и автобусния, защото това, според тях, вреди на процесите.

Заместник-кметът Диан Иванов заяви, че ще се сигнализират компетентните органи, че новите електробуси нямат поддръжка, защото са в гаранция. Той посочи още, че при първоначалните данни на одита, са открити нарушения по отношение на резервните части, поръчките, конкурсите и търговете.

Шофьорите се оплакаха и от неактуализираната с години транспортна схема, при която автобусите от няколко линии минават по едно и също време, а после има дълги интервали без обслужване. По думите на заместник-кмета Рафаилов, през 2014 г. Общината е платила близо половин милион лева за нова транспорта схема, която впоследствие е останала в касата на един заместник-кмет от стария екип, чието име не посочи. Той допълни, че в момента се работи по билетната система, за което Община Варна е инициирала нова процедура с възможности за заплащане на превозните документи чрез дигитални решения и карти.

Процедурата за въвеждане на нова транспортна схема е дълга, като при изработването й ще се вземе и мнението на самите шофьори, каза още Рафаилов. Ще вземем предвид всички ваши оплаквания и ще ви държим в течение за развитието на всички процеси в „Градски транспорт“, каза кметът Благомир Коцев, като отговори утвърдително на въпроса дали ще предостави резултатите от одита на работниците.

На срещата освен заместник-кметовете по финансите Христо Рафаилов, по правните въпроси – Диан Иванов, присъстваха още зам.-кметът по сигурността – Илия Коев, служители на контролните органи в Общината, както и директорът на ОП ТАСРУД Георги Киряков.

Българи зад Океана разказват пред Искра.бг за последствията от урагана „Милтън“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments