Показват оригинални клинописни плочки от Вавилон показани в Бургас

0
41
Плочка с клинопис
Плочка с клинопис. Снимка: Регионален исторически музей - Бургас

Посетителите на Археологическия музей в Бургас могат да разгледат оригинални клинописни плочки от VI век пр. Хр., изложени в новата експозиция „Гласовете на Вавилон: Клинописни плочки от изгубената цивилизация“. Тази уникална изложба представя пет глинени плочки, предоставени от историческия музей в Котел, който ги е получил като дарение от Петър Матеев – един от големите благодетели на града.

Тези плочки съдържат важни финансови документи от времето на Нововавилонското царство и Ахеменидска Персия, документиращи търговски сделки с фурми, зърно, роби и недвижими имоти, както и финансови транзакции като заеми и данъци. Те са част от архива на вавилонския род Егиби, който обхваща периода от 606 до 482 г. пр. Хр. и включва над 1700 глинени плочки. Експонатите хвърлят светлина върху търговските и социални взаимоотношения в Древен Вавилон.

Интересен е приносът на Петър Матеев, който е участвал в археологическа експедиция в Близкия изток през 1876 г., водена от известния британски археолог Джордж Смит. Смит става известен с разчитането на „Епосът за Гилгамеш“, а заедно с Матеев провежда експедиции в търсене на липсващи части от древните текстове. Въпреки трудностите по време на пътуването, включително смъртта на Смит в Багдад, Матеев успява да се завърне и оставя ценни исторически сведения за своите открития и опит в археологията.

Освен археолог, Матеев е известен и като журналист и общественик. Въпреки предупрежденията за възможни трудности с властите поради българския му произход, той променя името си на Питър Матюсън, за да може да се представя като британски поданик и да участва в експедициите.

Изложбата в Бургас също така представя историята на клинописното писмо – първата писмена система в света, създадена в Месопотамия преди повече от 3000 години. Символите били нанасяни с тръстиков писец върху прясно оформени глинени плочки, които след това били изсушавани или изпичани. Благодарение на писарите, които се ползвали с висок социален престиж, тези древни текстове са съхранили мъдростта и познанието на цивилизациите от този регион.

Могат ли да бъдат ограничени фирмите, които паркират в центъра на Бургас?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments