Милиони хора по света страдат от ревматоиден артрит

Днес отбелязваме Световния ден за борба с артрита

0
35
Артрит
Артрит. Снимка: Pixabay

На 12 октомври отбелязваме Световния ден за борба с артрита. Това е глобална инициатива, чиято цел е да повиши информираността за ревматичните и мускулно-скелетни заболявания и за влиянието им върху живота на хората, засегнати от тях, техните близки и обществото като цяло. Заболяванията, протичащи с артрит обикновено са хронични. Това е една голяма и хетерогенна група страдания, които често водят до висока степен на инвалидност, понижават функционалния капацитет и качеството на живот на пациентите. Представляват една голяма част от хроничните заболявания в световен мащаб, казва старши лейтенант д-р Адриана Камбурова, част от екипа на Отделението по ревматология на Военномедицинска академия /ВМА/.

Ревматичните и мускуло-скелетни заболявания са над 200 вида, сред които Ревматоиден артрит, Анкилозиращ спондилит /Болест на Бехтерев/, Псориатичен артрит, Подагра, Генерализирана остеоартроза, Системен лупус и други. Голяма част от заболяванията са характерни за младата възраст, дори и за детска възраст, в резултат от автоимунния им характер. Типично дегенеративно заболяване, което е свързано с напредване на възрастта е остеоартрозата или т. нар. стареене на хрущяла. Подаграта е метаболитно заболяване.

Ревматоидният артрит е хронично възпалително ставно заболяване, от което страдат милиони хора по света. Засяга предимно хора /по-често жени/ между 40 и 70-годишна възраст. Различава се от обикновеното стареене на хрущяла по автоимунния си характер и това, че обикновено протича като системно заболяване – може да засяга освен ставите, и другите органи и системи при продължителен ход.

Предизвиква възпаление и увреждане на ставите, като може да засегне почти всички стави в човешкото тяло, както и може да доведе до органни увреждание при дълъг и агресивен ход на болестта. При ревматоидния артрит често в серума на пациента при извършване на насочени кръвни изследвания може да се наблюдават специфични антитела, които организмът изработва срещу собствени структури, най-често в ставите.

Провокиращи фактори могат да бъдат инфекции, стресови ситуации, трамва, хирургични интервенции и други, пояснява д-р Камбурова. При дебюта на болестта може да има и субфебрилна температура, загуба на тегло. Характерна е продължителната сутрешна скованост над 30 минути и често болка и скованост нощем, които будят пациента от сън.

Най-често са ангажирани малките стави на ръцете, ставите на китката, малките стави на ходилата и глезенните стави. По-рядко възпалението обхваща раменни, коленни и лакътни стави. Артритът е типичен – характеризира се с болка, оток, затопляне на ставите и силно ограничена подвижност.

Лечението е комплексно и е необходимо мултидисциплинарен подход. Бъдете отговорни към себе си, обръщайте внимание на симптомите на артрит!

Най-важното от изминалата седмица – недоволство срещу кандидатурата на Сарафов за главен прокурор и осигурени пари за земеделците

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments