След пожара в депото в Цалапица: РИОСВ-Пловдив измерва качеството на въздуха

Между 02:00 и 04:00 часа тази нощ и в двата пункта са отчетени по-високи от обичайните стойности на фини прахови частици, но към момента те са нормализирани

0
26
Пожарът в Цалапица, област Пловдив
Пожар в Цалапица. Снимка: Facebook

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Пловдив реагира незабавно през изминалата нощ, след като в последните часове на вчерашния ден, в Регионалното депо за неопасни отпадъци в землището на с. Цалапица възникна пожар.

Екоинспекцията организира специалисти на Регионалната лаборатория-Пловдив към ИАОС да извършат измерване на място на качеството на въздуха с преносим газанализатор за аварийни ситуации, който следи стойностите на 16 показателя. Измерванията са проведени през изминалата нощ в края на Пловдив, като са отчетени посоката и силата на вятъра и накъде се движи задимяването от пожара. Резултатите са предоставени на РЗИ-Пловдив.

От РИОСВ-Пловдив са заявили и разполагане на мобилна автоматична станция. Тя ще бъде позиционирана на подходящо място в или около Пловдив.

В периода от възникване на аварийната ситуация експерти на РИОСВ-Пловдив следят резултатите от непрекъснатия мониторинг на двете автоматични станции в Пловдив – АИС „Каменица“ и АИС „Тракия“. Между 02:00 и 04:00 часа тази нощ и в двата пункта са отчетени по-високи от обичайните стойности на фини прахови частици /ФПЧ10/, но към момента те са нормализирани вследствие на вятъра, който благоприятства разсейването им.

РИОСВ-Пловдив е в постоянна връзка с останалите компетентни институции – Областния управител на област Пловдив, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Изпълнителната агенция по околна среда, РЗИ, Община Пловдив от началото на аварията и тази комуникация продължава с оглед предприемане на своевременни съвместни действия.

БАН чества 155 години

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments