По-слаб улов на риба: Отразява ли се върху цената?

През този период на годината се очаква през акваторията на Черно море да навлязат някои от мигриращите риби

0
373
Риба
Риба. Снимка: Pixabay

Летният туристически сезон е към края си, но тепърва започва риболовният сезон. През този период на годината се очаква през акваторията на Черно море да навлязат някои от мигриращите риби. Рибарят Георги Димов-Чикагото споделя пред „bTV“, че тази година е по-слаба заради няколко причини, от които едната е промяната на миграционните пътища на рибата в Черно море.

Преди около 10 дена е имало паламуд, а другата риба, към която са се насочили рибарите е леферът, но засега се появявали единични бройки. Според Димов рибата е намаляла, уточнявайки:

„Още водата е 20-21 градуса и голяма част от пасажите вече са отишли към Босфора и Дарданели и там местата са по-тесни, рибата е концентрирана и съседите рибари от Турция хващат големи количества.“

Същевременно семейство Николови хвърлят въдици всеки ден. Те споделят, че хващат малко зарган, но като цяло са доволни. По думите им миналата година е имало и сафрид, но всяка е различна и предполагат, че причината за това е топлото лято и топлата вода в момента.

На най-големия пазар в Бургас има изобилие от различни видове риба. Търговците твърдят, че въпреки по-малкия улов, цените са като миналогодишните:

„Съвсем нормални цени – паламуд – 8 лева, зарган – 13 до 15 лева също, защото няма количества, меджид – 6-7 лева, попче – 6-7 лева, сафридът също е на 6-7 лева, паламудът е на много добра цена, рибите са вече килограмови. По това време да се запасят, да имат за зимата за сушене.“

Най-скъпо се продава леферът – 35 лева/килограмът и морската лястовица – 20 лева/килограмът.

Млекопреработватели алармират: Евтино вносно мляко с неясно качество залива българския пазар

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments