Символичен маратон на трансплантирани пациенти в подкрепа на донорството

Символичният старт на 42.19 метра обедини трансплантирани пациенти и техните поддръжници в подкрепа на каузата за донорство и трансплантация

0
27
Маратон на трансплантирани пациенти
Маратон на трансплантирани пациенти. Снимка: Християн Гьошев

Трансплантирани пациенти, роднини на донори, служители на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и техни съмишленици взеха участие в самостоятелен старт на Уиз еър София маратон. Събитието бе насочено към популяризирането на каузата за донорство и трансплантацията, като участниците пробягаха символично разстояние от 42.19 метра – аналог на пълната дистанция на маратона от 42,195 км.

С този жест те изразиха подкрепата си към всички хора, които са в листата на чакащите за трансплантация, като изпратиха послание за надежда и втори шанс за пълноценен живот.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ напомня, че донорството е акт на живот, който може да спаси до осем души и да подобри качеството на живот на до 100 човека чрез даряване на тъкани. Според данни към момента 836 български граждани чакат трансплантация на орган, от които 770 души се нуждаят от бъбречна трансплантация. Освен това, 22 пациенти очакват сърдечна трансплантация, 19 чакат черен дроб, а 10 се нуждаят от бял дроб.

Мозъчната смърт е необратимо състояние, при което човек не може да бъде върнат към живота. В такива случаи, близките на починалия могат да дадат съгласие за донорство, което дава възможност на чакащите пациенти да получат шанс за нов живот. В този контекст, трансплантираните участници в маратона изразиха благодарността си към донорите и техните семейства, които са направили тази безценна жертва.

Събитието беше не само физическо предизвикателство, но и послание за значимостта на донорството в България, където нуждата от трансплантации остава критична.

Един алкохол понижава лошия холестерол и подобрява здравето на сърцето

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments