Атанас Пеканов: България рискува милиони евро по ПВУ заради забавяне на реформите

Бившият вицепремиер Атанас Пеканов критикува липсата на прогрес по реформите и предупреждава за потенциална загуба на финансиране от ЕС

0
26
Атанас Пеканов
Атанас Пеканов. Снимка: Кадър от видео на "bTV"

Бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов изрази острото си разочарование от бавния напредък на България по ключовите реформи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/. В интервю за „bTV“ Пеканов заяви:

„Не съм позитивно настроен – бавене и липса на желание да се движим напред. Това е истината, която трябва да си кажем.“

Пеканов подчерта, че има голям обществен консенсус по необходимостта от приемането на определени закони, но въпреки това реформите не напредват.

„Не се приемат закони, които най-вероятно имат огромен консенсус, защото толкова правителства се изредиха в последните години и планът е такъв, какъвто е“, допълни той.

Според него България рискува сериозни загуби, ако продължи с това забавяне, като второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост може да не бъде изплатено.

„Толкова много реформи не сме изпълнили по Плана за възстановяване и устойчивост, че може да не се стигне до изплащане на втория транш, а дори може да ни вземат и от първия транш“, предупреди Пеканов, като подчерта, че милиони евро финансиране са под въпрос.

Неприемане на пътната карта за въглищните региони

Един от ключовите проблеми, според Пеканов, е и забавянето на приемането на пътната карта за въглищните региони. Той смята, че хората трябва да бъдат реалистично информирани за бъдещето на тези региони.

„Не трябва да се обещава на хората, че всичко ще бъде наред, а трябва да градим бъдещето на въглищните региони“, каза той, като изтъкна, че държавните въглищни централи рано или късно ще прекратят дейността си. Пеканов изрази мнение, че е добре да се запазят въглищните централи като студен резерв, въпреки предизвикателствата пред сектора.

Еврозоната и социалните разходи

Пеканов коментира и темата за приемането на България в еврозоната, като смята, че страната ни може да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2026 г.

„Нашата мечта в България беше да настигнем Люксембург по доходи, а те ни настигнаха по футбол“, добави той, като акцентира върху необходимостта от по-бързи реформи. Той също така коментира нарастването на социалните разходи в България, като изрази мнение, че в някои сектори има възможност за повишаване на данъците.

„При нас данъците са ниски и има възможност те да се повишат в някои сектори“, посочи Пеканов, като допълни, че миграцията ще продължи да бъде важна тема за страната в следващите години.

Заради ниски заплати: Служители от Изпълнителната агенция по околна среда и РИОСВ готвят протест

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments