Служителите на ИАРА вече разполагат с повече правомощия за борба с бракониерите!

Наредба №3 от 2024 г. предоставя нови правомощия на ИАРА, включително използване на автомобили със специален режим на движение и правото на задържане на нарушители

0
82
ИАРА
ИАРА. Снимка: Архив

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ получи нови и значими правомощия в борбата срещу бракониерите, които са разписани в Наредба №3, издадена от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ – обнародвана в „Държавен вестник“ в бр. 78 от 13 септември 2024 г., и влезе в сила същия ден. Новите мерки ще дадат възможност на служителите на ИАРА да прилагат по-ефективен контрол над риболовните дейности в страната и ще улесни борбата им срещу бракониерските набези.

Чрез наредбата се въвеждат нови механизми за изпълнение на закона, които включват използването на моторни превозни средства със специален режим на движение, помощни средства като белезници и палки, както и правото да задържат нарушители с неустановена самоличност до предаването им на полицията. Тези нови методи ще позволят на служителите на ИАРА да упражняват по-добър контрол и да осигурят по-голяма сигурност за себе си.

Какво включва Наредба №3

Наредба №3 детайлно урежда новите правомощия на служителите на ИАРА и реда за тяхното прилагане. Основните точки в Наредбата включват:

Използване на моторни превозни средства със специален режим на движение:

Служителите на ИАРА вече могат да използват автомобили със специален режим на движение, които са оборудвани със светлинни сигнали /пробляскващи сини и/или червени светлини/ и звукови сигнали. Това ще им позволи по-бърза реакция при сигнали за бракониерство и по-ефективен контрол върху риболовните дейности. От ИАРА получават правото да спира пътни превозни средства, да проверява документи и да задържа лица, когато е необходимо.

Използване на помощни средства:

Служителите на ИАРА получават право да използват белезници, палки и стоп-палки в случаите, когато е необходимо при задържане на нарушители. За целта всеки служител ще премине задължително обучение за използването на тези средства. Използването на тези помощни средства е строго регламентирано, а при всеки инцидент ще се изготвя писмен доклад, който ще бъде представен на ръководството в рамките на три дни.

Право на задържане на лица с неустановена самоличност:

Една от новите и важни промени в правомощията на ИАРА е възможността служителите да задържат лица с неустановена самоличност, които нарушават Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/. Нарушителите ще бъдат предавани на най-близкото районно управление на МВР, като служителите на ИАРА ще изготвят протокол за задържането. Това ще улесни процеса на борба с бракониерите и ще подобри взаимодействието с полицията.

Заслугите на д-р Николай Георгиев

Д-р Николай Георгиев
Д-р Николай Георгиев. Снимка: ИАРА

Наредба №3 беше реализирана благодарение на усилията на настоящия директор на ИАРА д-р Николай Георгиев, който заема поста повече от година. Неговите усилия за реформа и подобряване на работата на Агенцията допринесе за приемането на тези нови мерки, които ще дадат на служителите на ИАРА по-голяма сигурност и по-ефективни методи за борба с бракониерството.

Под ръководството на д-р Георгиев Агенцията постигна значителни резултати в контрола на незаконните риболовни дейности. През последните три години ИАРА успя да засили проверките в риболовните зони и да наложи по-строги санкции на нарушителите. Според служителите д-р Николай Георгиев се откроява като един от най-успешните ръководители на ИАРА през последните години, благодарение на своята компетентност и желание за работа.

Припомняме за друг изпълнителен директор на Агенцията – Галин Николов, заемащ поста за периода от 09.03.2017 г. до 24.01.2022 година. За него КПКОНПИ прие решения за установяване на конфликт на интереси.

Как тези правомощия на служителите от ИАРА ще помогнат в борбата с бракониерството?

С новите правомощия ИАРА вече разполага с всички необходими средства за по-ефективна борба с бракониерството. Моторните превозни средства със специален режим на движение ще позволят на служителите бързо да реагират на сигнали и да осигурят присъствие в риболовните зони. Правото на задържане на нарушители ще улесни процеса на задържане на лица, които се опитват да избегнат закона, докато белезниците и палките ще осигурят сигурността на служителите при изпълнение на техните задължения.

Очаква се тези мерки да намалят значително случаите на бракониерство в страната, като служителите на Агенцията ще имат по-голяма свобода и защита при изпълнението на своите задължения. Въведените промени ще допринесат за по-ефективното опазване на рибните ресурси, за по-строгото прилагане на Закона за рибарството и аквакултурите, както и за по-голяма сигурност на самите служители.

По-слаб улов на риба: Отразява ли се върху цената?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments