Как фалшивите новини влияят на възрастните и как да ги обучим на медийна грамотност?

Ще се проведе конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните"

0
18
Възрастна жена пред лаптоп
Илюстративна снимка

На 15 октомври ще се проведе конференцията „Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните“, която ще бъде насочена към хора над 55 години. В рамките на събитието ще бъдат представени обучителни видеа и дигитални уроци, които обобщават пилотните обучения, проведени през това лято в България, Австрия и Румъния.

Следобедният панел ще бъде във формат World Café и ще включва уъркшопи, посветени на здравната грамотност и темите за фалшивите новини и медийната грамотност.

Сред участниците във форума ще бъдат Спаска Тарандова от Фондация „Глобални библиотеки – България“, която ще представи целите, резултатите и възможностите за сътрудничество по проекта Information Matters и Семих Солмаз от EAVI, който ще обобщи резултатите от пилотните обучения на възрастни в България, Австрия и Румъния.

Спаска Тарандова също ще отбележи, че броят на желаещите да работят като библиотекари намалява, а в дискусията ще бъде разгледан въпросът как най-ефективно да се обучават хора над 55 години в дигитална и медийна грамотност.

В панелната дискусия ще участват четирима обучители на възрастни, които са взели участие в проекта Information Matters в България:

Кристина Владимирова (Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик), доц. Любомира Парижкова (УниБИТ), Мима Контаки (Народно читалище „Христо Ботев-1928 г.“) и Силвия Цветкова-Гаджалова (Регионална библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив).

Други ключови теми ще бъдат неформалното обучение на възрастни, представено от Силвиу Петрариу (CREFOP, Румъния), и овластяването, самонасоченото обучение и управлението на обратната връзка, обсъдени от Хелмут Кроника (BEST Institut, Австрия).

„Ел Би Булгарикум“ вече е част от регистъра за защитено „Българско кисело мляко“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments