Главчев в Берлин: Ние сме горещи поддръжници на разширяването на ЕС, но при определени условия

Черна гора ще закрие преговорните глави до края на годината

0
18
Среща на върха в Берлин
Среща на върха в Берлин. Снимка: Министерски съвет

„Ние винаги сме били на позицията, че всяка една страна, която е кандидат за член на ЕС, трябва да има собствени заслуги за участието си в Европейския съюз, както и да спазва всички права и отговорности, които е поела в процеса. Така че ние сме горещи поддръжници на разширяването на ЕС, но при спазването на общите условия и процедурата, която е известна на всички“.

Това заяви премиерът Димитър Главчев в Берлин, където участва в Срещата на върха в рамките на „Берлинския процес“.

Министър-председателят акцентира, че по отношение на двустранните срещи в хода на процеса е предложено преговорите да се разширят на равнище държава кандидат-членка – ЕС, за да се избегнат противоречията между две държави.

„В крайна сметка ние това сме го направили с Република Северна Македония и очевидно се движим напред, тъй като на срещата беше дадено като добър пример – една държава да преговаря с целия Европейски съюз“.

Главчев коментира, че по време на срещата е станало ясно, че Черна гора ще закрие преговорните глави до края на годината, както и че Албания се очаква да започне да отваря преговорни глави в този период, както и че е била изразена надежда, че и Сърбия би могла да стартира преговорни глави в началото на 2025 година.

Изработват идеен проект за скоростния път между Монтана и София с тунел под Петрохан

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments