Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира протест срещу избора на нов главен прокурор

Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира протест срещу избора на нов главен прокурор

1
57
Протест срещи избор на главен прокурор
Протест срещи избор на главен прокурор. Снимка: Инициатива "Правосъдие за всеки".

Гражданското общество се обединява срещу манипулираната процедура за избор на главен прокурор и председател на ВАС, целящи овладяване на съдебната система. На 15 октомври в 18:00 ч. пред бившия Партиен дом на бул. „Княз Александър Дондуков“ №2, в „Триъгълника на властта“, ще се проведе граждански протест, организиран от Инициатива „Правосъдие за всеки“.

Основната цел на протеста е да се спре порочната процедура по избор на нов главен прокурор и председател на Върховния административен съд /ВАС/, която, според организаторите, е инструмент за овладяване на съдебната система и подчиняване на държавната власт на частни и политически интереси.

Организаторите заявяват, че изборът на нов главен прокурор чрез Висшия съдебен съвет /ВСС/ ще доведе до фактическо овладяване на съдебната система и поставяне на всички институции под контрол чрез страх от репресии. Те посочват, че настоящият изпълняващ длъжността, Борислав Сарафов, вече е показал склонността си да обслужва интереси, които не са в полза на обществото, като например искането за имунитета на народен представител, което погазва Конституцията.

Протестиращите настояват за създаване на независима съдебна система, която да защитава държавните и обществените интереси, а не да служи на частни олигархични кръгове. В противен случай, според тях, България рискува да се превърне в „васална територия на управляваща в сянка мафия“, вместо да бъде демократична и правова европейска държава.

Протестът ще включва и гражданска подписка до Народното събрание и президента, с категорично искане за спиране на процедурата по избор на нов Главен прокурор и председател на ВАС, която, според организаторите, се извършва от Съдебен съвет с изтекъл мандат, без морален интегритет и с нулево обществено доверие.

Инициативата призовава всички свободни граждани да се присъединят към протеста, като подчертава, че това е моментът за реални действия в защита на правата и свободите на българските граждани. Очаква се също присъствието на политици и кандидати за народни представители, които не са свързани с корупционни практики и търсят подкрепата на гражданското общество.

МРРБ: Над 80% от проектите на общините с подписани споразумения

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира протест … […]