Тол камерите вече ще следят за валидна застраховка „Гражданска отговорност“

От 10 октомври Националното тол управление предоставя на МВР възможността за контрол на застраховките чрез електронната система за пътни такси

0
123
Тол система, винетка
Тол система, винетка. Снимка: АПИ

От 10 октомври Националното тол управление /НТУ/ внедри нова функционалност, която позволява на Министерството на вътрешните работи /МВР/ да извлича информация от електронната система за събиране на пътни такси относно валидността на застраховка „Гражданска отговорност“ на засечените автомобили. Това нововъведение дава възможност за ефективен контрол върху наличието на задължителната автомобилна застраховка по бърз и автоматизиран начин.

Системата работи чрез вече съществуващия комуникационен канал за обмен на данни между НТУ и МВР, което улеснява процеса на проверка и гарантира, че преминаващите превозни средства имат валидна застраховка. Тол камерите ще засичат автомобилите, а МВР ще може в реално време да проверява дали собствениците са изпълнили своето задължение за наличие на валидна застраховка „Гражданска отговорност“.

Това е важна стъпка към повишаване на пътната безопасност, като се цели по-ефективно правоприлагане и намаляване на броя на автомобилите, които се движат без застраховка. Застраховката „Гражданска отговорност“ е задължителна за всички моторни превозни средства в България и осигурява покритие при пътнотранспортни произшествия.

Освен това, се планира и разширяване на възможностите за контрол, като в бъдеще МВР ще има достъп и до данни относно валидността на годишните технически прегледи на автомобилите. Това ще даде възможност за още по-добър контрол върху техническата изправност на пътните превозни средства и ще допринесе за по-безопасни условия на пътя.

Служителите на ИАРА вече разполагат с повече правомощия за борба с бракониерите!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments