Нов график за движение на влаковете: Какво да очакват пътниците през 2025 година?

Новият график е съобразен максимално с мащабните инфраструктурни проекти в страната и основно в жп възел София и Пловдив

2
37
Пътуване с влак
Пътуване с влак. Снимка: Искра.бг

Проектът на График за движение на влаковете за 2025 г. ще бъде дискутиран с областните и общински администрации на 21, 22 и 23 октомври в Горна Оряховица, Пловдив и София за съответните региони на страната.

Клиентите на БДЖ могат да изпращат своите аргументирани предложения за промени в разписанието на влаковете до съответните областни и общински администрации. Това ще даде възможност на местните администрации да отправят предложения за промени, съобразно предпочитанията на жителите по места.

Новият график е съобразен максимално с мащабните инфраструктурни проекти в страната и основно в жп възел София и Пловдив, поради което възможностите за преминаване на влакове в района на гарите София и Пловдив са ограничени.

За 2025 г. е предвидено подобряване и оптимизация на обслужването по железопътните линии у нас. В разписанието, което ще влезе в сила от 15 декември 2024 г., са заложени нови възможности за пътуване между Северна и Южна България, по-бързи влакове между София и Бургас, както и по-удобни разписания в периферните региони около Видин и Кърджали. Запазва се обемът превози в най-натоварените отсечки, като се оптимизират направленията с минимална използваемост.

София – Пловдив – София

Запазва се обслужването между най-големите градове София и Пловдив, съобразено с ограниченията, произтичащи от ремонтните дейности в гарите София и Пловдив.

Пловдив – Свиленград – Пловдив

В участъка Пловдив – Димитровград – Свиленград се запазват регионалните пътнически влакове с по-удобни часове. Нощните бързи влакове между София и Варна ще преминават през Димитровград, като ще осигуряват удобна възможност за ранно тръгване към София и пристигане във Варна.

София – Плевен – Горна Оряховица – Шумен – Варна

Запазва се транспортната схема в най-натоварения железопътен участък в страната София – Мездра. Бързите влакове между София и Варна през Северна България също се запазват, като се възстановява движението на влак Варна – Враца.

София – Казанлък – Сливен – Бургас

След успешния пробен период на експресния влак София – Бургас, тези влакове ще се движат целогодишно, осигурявайки най-бързото предвижване между столицата и морския град.

Русе – Велико Търново – Стара Загора – Хасково – Кърджали – Подкова

Запазва се регионалното влаково движение в участъка Русе – Горна Оряховица, а бързите влакове Русе – Пловдив ще осигуряват бързи връзки с експресните влакове София – Бургас.

София – Перник – Благоевград – Петрич и Кулата

Не са предвидени значителни промени в разписанията на регионалните влакове, но ще бъдат въведени удобни влакове от София за Благоевград в по-подходящи часове.

Мездра – Враца – Видин

Планирано е последният бърз влак от Видин за София да заминава в по-удобен час – 16:00 ч., за да се подобри обслужването.

Изработват идеен проект за скоростния път между Монтана и София с тунел под Петрохан

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Нов график за движение на влаковете: Какво да очакват п… […]

trackback

[…] Нов график за движение на влаковете: Какво да очакват п… […]