Международна конференция в Бургас: Инвестират се 69 млн. лева за опазване на водни ресурси и екосистеми

Европейската комисия, МОСВ и Бургаският свободен университет организират форум за иновативни решения за опазване на реките и моретата

0
51
Петър Димитров
Петър Димитров. Снимка: Искра.бг

В Бургас се провежда международната конференция „От извора на Дунав до Черно море – здравословна вода и здравословен живот“, организирана от Европейската комисия, Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и Бургаския свободен университет /БСУ/. Форумът има за цел да насърчи диалога между регионалните участници в басейна на река Дунав и Черно море, като акцентът ще е поставен върху научни изследвания, иновации и устойчиви решения за опазване на водните ресурси.

Конференцията представя иновативни и природосъобразни решения за възстановяване на реките и морските води, както и за подобряване на устойчивостта на крайбрежните общности. Събитието е част от усилията на Европейския съюз за възстановяване на водните басейни и насърчаване на опазването на реките и моретата чрез сътрудничество между държавите и общностите в региона.

На форума присъстват и ключови участници от делтата на река Дунав и Черноморските общности, включително Международната комисия за опазване на река Дунав /ICPDR/ и BioEast – инициатива, обединяваща регионалните участници от Дунавския и Черноморския регион, включително Украйна.

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров откри конференцията, като сред официалните гости са българският еврокомисар Илияна Иванова, представителят на България в Мисията за океаните и водите на ЕС Ивелина Василева и областният управител на Бургас Мария Нейкова. Министър Димитров каза:

„Събирани обща кауза за възстановяването и защитата на нашите води. От извора на река Дунав и Черно море България е приела огромната стойност на своите води, не само като природни ресурси, но за основа за здрава екосистема.“

„Предизвикателствата пред, които сме изправени са значителни. Но България подкрепя на пълно емисията за възстановяването на нашите океани и води и МОСВ се присъединява към хартата на мисията и за принос на нейните три основни цели – опазване на биологичното разнообразие, борба със замърсяването и устойчив растеж. Тези проекти са подкрепени от изключителни инвестиции за над 69 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година за проектите“, посочи екоминистърът.

Областният управител на Бургас Мария Нейкова каза по време на конференцията:

„Значителен е приноса на учените, експертите и специалистите, изследващи геостратегическите процеси, развиващи се в зоната на река Дунав и Черноморския регион. Горда съм да съобщя, че преди 6 години градът ни бе избран за морска столица за 2018 година. Днешният форум е съобразно продължение на дискусията за иновациите и инвестициите, свързани със синята икономика.“

Събитието обедини представители от различни нива на управление и екологични организации за обсъждане на бъдещето на водите в региона на Дунав и Черно море.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира протест срещу избора на нов главен прокурор

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments