Как да приготвим домашен сироп от дюли: Лесна рецепта за ароматна напитка през зимата

Идеален за консумация през зимата с газирана вода и лед

1
119
Сок от дюли
Илюстративна снимка

Дюлята е един от най-ароматните плодове, които можем да използваме за приготвяне на домашни сиропи. Макар вкусът ѝ да е тръпчив в сурово състояние, сиропът от дюли е идеален за освежаваща напитка през зимата и пролетта. След като останалите запаси от домашни сиропи привършат, сиропът от дюли остава на особена почит в много домове.

Необходими продукти:

Дюли /колкото имате налични/
Листа от дюля /по 5 листа на плод/
Захар /1 кг захар на 1 литър сироп/

Стъпки за приготвяне:

Почистване на дюлите – започнете с премахването на мъха от повърхността на плодовете. След това изплакнете дюлите и листата с хладка вода, за да премахнете замърсяванията.

Нарязване и варене – нарежете дюлите на едри парчета и ги поставете в тенджера заедно с листата. Залейте с вода, така че всички парчета да бъдат покрити. Поставете тенджерата на котлона и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да ври на средна температура за около 1 час.

Прецеждане – след като сместа се охлади леко, прецедете сиропа през тензух или марля, за да отстраните твърдите частици.

Добавяне на захар – добавете 1 кг захар за всеки литър прецеден сироп. Върнете сместа на котлона и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Оставете сиропа да заври отново.

Бутилиране и съхранение – разпределете горещия сироп в стерилизирани бутилки и ги затворете плътно. Ако искате да запазите сиропа за дълго време, можете да го стерилизирате още веднъж във вряща вода.

Как да сервирате сиропа от дюли?

Сиропът от дюли е перфектен за консумация разреден със студена изворна или газирана вода. Добавете лед, резен лимон и свежи билки като мента, джоджен или босилек за още по-освежаваща напитка.

Лесна рецепта за енергийна напитка: Как да приготвите джинджифилови шотове у дома

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Как да приготвим домашен сироп от дюли: Лесна рецепта з… […]