България и САЩ обсъждат възможности за инвестиции в киберсигурност и технологии

Президентът посочи и потенциала на България за привличане на чуждестранни инвестиции

1
24
Среща
Среща. Снимка: Президентство

България е готова да подкрепи инвестиции в развитието на дигиталната инфраструктура и свързаност, заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на водещи компании от щата Вирджиния, САЩ, специализирани в областта на високите технологии, отбраната, системите за киберсигурност и комуникационната инфраструктура. В срещата участва и заместник-посланикът на САЩ в България, Мартин Макдауъл. Посещението на американските мениджъри в България включва срещи с представители на българския бизнес, научни организации и държавни институции с цел проучване на възможности за бъдещо партньорство и икономическо сътрудничество между двете страни.

По време на срещата беше подчертано, че подобряването на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност е от ключово значение за модернизацията на българската икономика. Президентът Радев открои дигиталната свързаност като приоритет за бъдещето на страната и подчерта важността на инвестициите в усъвършенстването на дигиталната инфраструктура и изграждането на големи центрове за данни в България.

Румен Радев също така посочи значението на два ключови проекта, включени в българския План за възстановяване и устойчивост – Националния център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление и проектът за създаване на център за киберсигурност. Тези проекти са важни за задълбочаване на сътрудничеството със САЩ в областта на високите технологии.

Модернизацията на Българските въоръжени сили също беше сред обсъжданите теми. Президентът подчерта значението на нискобюджетни системи в отбраната, които осигуряват асиметрично предимство в съвременните военни конфликти, като даде пример с безпилотните летателни апарати за наблюдение и разузнаване. Радев отбеляза и амбициите на страната за трансфер на технологии и индустриално сътрудничество чрез съвместни проекти със САЩ за модернизация на Военновъздушните сили и Сухопътните войски.

Президентът посочи и потенциала на България за привличане на чуждестранни инвестиции в сферата на високите технологии и производствата с висока добавена стойност. Той подчерта квалифицирания човешки потенциал в IT-сектора, опита на българските специалисти във високите технологии и благоприятните данъчни условия като ключови предимства на страната. Геостратегическото положение на България също бе изтъкнато като фактор за привличане на инвестиции в развитието на дигиталната инфраструктура и киберсигурността, с потенциал България да заеме водеща роля в региона на Югоизточна Европа.

Виктор Орбан заплашва да осуети помощта за Украйна

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] България и САЩ обсъждат възможности за инвестиции в ки… […]