Земеделците получават 125 млн. лева за подкрепа до края на ноември

Допълнителни средства ще бъдат изплатени на земеделците до 30 ноември 2024 г. в рамките на програмата за подкрепа на ликвидността в сектора

0
20
Земеделие, земеделците
Земеделие. Снимка: Pixabay

На заседание правителството одобри допълнителни 125 млн. лева по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ като част от така наречената „украинска помощ“ за земеделците за 2024 г. Тези средства ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 30 ноември 2024 г. и представляват част от втория транш на обща стойност 325 млн. лева, съобщиха от Министерски съвет.

Финансова подкрепа за преодоляване на икономическите последици

Средствата ще бъдат насочени към схеми за държавни помощи, насочени към подкрепа на ликвидността на земеделските стопани. Това включва две основни схеми:

– Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна.
– Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна.

Предишни мерки за подкрепа на земеделците

С по-ранно постановление от 4 октомври 2024 г. правителството вече беше осигурило 200 млн. лева в подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство и производителите на зърнени и маслодайни култури. Тези средства вече са изплатени, а с новоодобрените 125 млн. лева помощта за сектора продължава.

Тези мерки са част от ангажимента на правителството да осигури подкрепа за земеделския сектор в условията на икономически затруднения, породени от глобалната ситуация и войната в Украйна.

Международна конференция в Бургас: Инвестират се 69 млн. лева за опазване на водни ресурси и екосистеми

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments