Как ще се управлява ВиК инфраструктурата в Търговище през 2025 г.?

0
11
среща в търговище
Среща. Снимка: Областна администрация - Търговище

Процедурата по предаване на ВиК инфраструктура за стопанисване от оператора беше основна тема на извънредно заседание на Асоциацията по ВиК в Търговище, съобщиха от Областната администрация. Заседанието беше част от дейността на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на територията, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Търговище.

Членовете на Общото събрание приеха решение за препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията за 2025 г., който ще бъде 27 000 лв.

Председателят на Асоциацията, областният управител Гюрсел Хасанов, поясни задълженията на общините според Правилника за организацията и дейността на асоциациите по ВиК (ПОДАВиК). Представителят на общината в Асоциацията обикновено е кметът, а ако той не може да присъства, Общинският съвет определя друг представител.

„Позицията и мандатът на представителя на общината за всяко заседание на Общото събрание трябва да бъдат съгласувани с Общинския съвет“, подчерта Хасанов. Ако представителят има мандат да гласува „против“ или „въздържал се“ по някои въпроси, той трябва да представи писмено становище, което да се включи в протокола.

Ако представител на член на асоциацията не е упълномощен да гласува по определен въпрос, гласът му се отчита като „въздържал се“ при изчисляването на резултатите, допълниха от Областната администрация.

От институцията поясниха за „БТА“, че по време на заседанието са били разгледани и задълженията на общините като публични собственици на ВиК инфраструктурата, включително процедурата по предаване на изградената инфраструктура на оператора.

Също така, беше разгледан и проектът на бюджета на Асоциацията за 2025 г.

България, Гърция и Румъния се обединяват за стабилизиране на енергийните цени

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments